Annons:
Etikettkonsumenträtt
Läst 10311 ggr
AnnaLundin
3/11/08, 12:13 PM

Att ropa in saker på auktion

Vilka lagar och regler gäller när man ropar in saker på auktion? Gäller samma sak vid auktioner på internet? Vad har man för rättigheter och skyldigheter som säljare respektive köpare?

Här är en kort sammanfattning av regelverket vid auktioner. För mer utförlig information rekommenderas besök på Konsumentverkets sida i ämnet - länk här till höger.

  • Budgivningen är bindande. Man bör bara beredd att betala kontakt direkt och att ta med sig varan hem vid dagens slut.
  • När man är "på plats" vid auktionen är det konsumentköplagen som gäller.
  • För auktioner på internet är det distans- och hemförsäljningslagen som gäller, vilket bland annat innebär att man har 14 dagars ångerrätt!
  • Varorna säljs i befintligt skick, vilket innebär att man får acceptera en del skavanker. Skulle det visa sig att varan inte fungerar på det sätt man kan förvänta sig, t.ex att en kassettbandspelare inte drar runt bandet eller att en tvättmaskin inte värmer vattnet, så kan varan anses "felaktig" - men bara om felet inte lätt hade kunnat upptäckas vid auktionstillfället.
  • Ibland kan provision och moms tillkomma på det pris du ropat in varan för. OM det är så, så måste auktionsfirman informera tydligt om detta.

Relaterade länkar

Av: Anna.Lundin

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Anna.Lundin'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Anna.Lundin', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-03-11
Annons:
Ida
3/11/08, 7:12 PM
#1

Intressant! Jag har börjat kika mer och mer på antikviteter och en del sånt säljs på auktion. Önskar att jag hade mer tid (och pengar) att åka runt och bjuda på en massa fina saker. Bra att veta vad som gäller dock om det skulle dyka upp en sådan möjlighet! :)

Bjornen
3/12/08, 11:25 AM
#2

All information om en vara som sägs eller finns i skriven katalog gäller och stämmer inte uppgifterna finns det möjligheter att häva köpet. Det sagda ordet måste ju bevisas med skrivit gäller alltid.

Att observera att det finns risk för fusk med skriftliga bud. Normalt kan man lägga ett högsta bud och då ska auktionisten börja med det näst högsta. Det är ganska vanligt att man börjar med det högsta budet. Detta råkade jag ut för då jag lämnat ett ordentligt högt bud och jag hann dit när varan gick. Han började med mitt bud trots att det inte fanns något annat bud varken skritligen eller i salen. Jag betalade bara halva mitt bud när jag hämtade ut det. Inte helt ovanligt med bluffbud heller, vilket höjer priset mera än nödvändigt. Även karteller är vanliga bland antikhandlarna.

AnnaLundin
3/12/08, 11:32 AM
#3

#2 - fast kartellbildning är ju olagligt, vet man om sådant ska man nog säja till.

Bluffbud går ju inte att komma ifrån hur man än gör. Fördelen på en auktion är att man inte behöver buda mer än man anser att prylen är värd. Synd om den som lägger bluffbudet ifall det blir det högsta….

Bjornen
3/12/08, 12:06 PM
#4

Bluffbuden läggs nästan alltid av auktionsfirman eller deras närmaste. Så går budet igenom så säljs varan nästa auktion.

Kartellbildningar är ju sådant som en del anikhandlarna kommer överens strax före auktion och är bara muntligt och därmed mycket svårt att bevisa och kanske inte ens olaglig då det är ett tillfällig överenskommelse. Även privata karteller kan ju förekommer om några bekanta kommer överens att man inte ska bjuda över varandra. Om man är på en auktion och ser någon bekant som bjuder på en vara så låter man ju oftast bli att bjuda över om man inte är mycket angelägen. Egentligen en informell kartell.

Ida
3/16/08, 8:23 PM
#5

Det är klurigt det där med bluffbud, det har ju även förekommit i budgivningar på hus och lägenheter. Då rör det sig dessutom om en hel del pengar, vilket det i och för sig kan göra även på auktioner.

Upp till toppen
Annons: