Annons:
Etikettmedveten-konsument
Läst 15708 ggr
Ida
2008-03-16 23:50

Bojkott mot australisk ullindustri

Australien har i veckan drabbats av en massiv ullbojkott. Svenska Kalla Fakta avslöjade för ett par veckor sedan att de flesta av Australiens 80 miljoner merinofår flås levande utan bedövning, något som skapat stora protester världen över.

För ett par veckor sedan avslöjande Kalla Fakta att man i Australien använder den så kallade mulesing-metoden, som innebär att får och lamm i australisk ullindustri flås levande. Nyheten har fått ullproducenter världen över att reagera starkt. Inom ett par dagar hade 17 stora svenska företag bojkottat australisk ull och Norges jordbruksminister, Terje Riis Johansson överväger lagstiftning och importförbud mot liknande produkter. Flera länder i Europa samt USA har nu valt att bojkotta den så kallade merinoullen från Australien, något som slår hårt mot australiska ullproducenter. Klädkedjor i USA, Kanada, Storbritannien, Tyskland, Italien, Spanien, Turkiet, Sverige och Norge vägrar köpa, något som hotar slå ut hela ullindustrin i Australien.

Syftet med att använda metoden är att hindra angrepp från den så kallade blåflugan. Metoden kritiseras skarpt från veterinärer och Australien kan skarpt behöva se över sina metoder.

Fåren på bilden har inget med fåren i artikeln att göra. Foto: Tlovers man

Sverige kan inte ensamt bestämma om ett sådant importförbud, men skulle däremot kunna besluta det genom EU, ett beslut som då skulle gälla hela unionen. En sådan reaktion, från EU och övriga världen, skulle vara en ordentlig markering om hur vi ser på djurhållning och vilka krav vi ställer på våra producenter.

Relaterade länkar

Av: Ida

Datum för publicering

  • 2008-03-16
Annons:
AnnaLundin
2008-03-17 01:31
#1

Vad vi i Sverige kan göra är att kräva av tillverkarna att deras merinoullprodukter kommer från gårdar där mulesing inte förekommer…

Flera av klädkedjorna drog väl självmant in sina merinoull-produkter om jag inte minns alldeles fel. Det gjorde i alla fall det företag jag säljer kläder för och de håller på att undersöka varifrån deras ull kommer, plus att de garanterar att de i framtiden inte kommer köpa ngn merinoull från ställen där mulesing förekommer.

(i samma andetag kanske man ska nämna kastreringen av smågrisar som sker regelmässigt på grisfarmarna, utan bedövning - AAAAJJJJJJJ)

Ida
2008-03-17 16:42
#2

#1 Det finns en hel del tveksamma produktionsmetoder. Som konsument förlitar jag mig nog allt för ofta till producenternas goda omdöme och etik, något som ofta visar sig vara helt fel.

Vad gäller just merinofåren i Australien finns det väl knappt några producenter som inte använder den här metoden, eller hur många miljoner merinoullfår finns det egentligen?

stellina
2008-03-18 15:13
#3

Varför inte skippa att köpa ull? Jag köper inte ull eller skinn eller dun.

Den är dessutom vidrigt att de stänger in får på minimal yta där de inte kan se solen eller beta gräs eller röra sig naturligt under flera år för att ullen ska vara snygg.

Bättre att inte utnyttja djur.

AnnaLundin
2008-03-18 22:42
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

#3 - nu är du nog ute och cyklar! Får kräver stora ytor för att betet ska räcka åt dem, det finns ingen lönsamhet i att hålla dem inomhus och fodra med kraftfoder och skördat grovfoder!

Dessutom blir ullen MYCKET renare och finare när de går ute än när de är inomhus!

Ullen växer ständigt på får och MÅSTE enligt lag klippas bort minst en gång om året. Här klipps fåren två ggr/år. Varför skulle man inte kunna använda den ullen i stället för att slänga den på tippen?

Däremot kan jag hålla med om att man inte behöver importera ull från andra sidan jordklotet, när man svenska fårägare tvingas kasta sin ull för att den inte är efterfrågad.

Ida
2008-03-19 11:05
#5

#4 Är svensk ull inte efterfrågad? Knasigt.

AnnaLundin
2008-03-19 22:37
#6

#5 - nej, det är knappt någon efterfrågan på svensk ull. Jag har finullsfår som har den finaste ullen = den man får mest betalt för. Jag betalar 60 kr/får + moms för att klippa dem (anlitar extern fårklippare) och trots att det känns nästan löjligt billigt så får jag inte ens tillbaka de pengarna om jag säljer ullen, ens om den är av prima kvalisort…

Det är tydligen billigare att köpa importerad Merinoull från andra halvan av jordklotet än att stödja den svenska ullproduktionen. Bonden i grannbyn som har massor med får (gissningsvis 1-200 nånting) bränner all ull, för att det är för mycket jobb med att ta hand om den och för lite betalt för mödan.

Visst är det sjukt!

Annons:
Sovgott
2008-03-20 11:10
#7

Jag växte upp som fårfarmardotter, och nej, någon lönsamhet i ull fanns det inte.

Ida
2008-03-21 13:31
#8

#6 Är det bättre lönsamhet på hela fårskinn?

AnnaLundin
2008-03-23 00:22
#9

Ingen aning, men det tror jag inte….

Ida
2008-03-25 22:05
#10

Jag är ute och letar efter att köpa ett, jag tycker att de är fina och mysiga att ha hemma. När jag kikade på Gotland i somras kostade de runt 1 000 kr, vilket jag tycker var mycket billigt. Det var det säkert inte, för Visby mitt i sommaren är inte direkt känt för att vara billigt, men det säger ju ganska mycket om hur lite man som producent får betalt för sådana produkter.

lizathecat
2008-04-16 11:01
#11

Det är förkastligt att hantera djur på det sättet.
Speciellt i en upplyst tid som vi defacto lever i.

Jag tar avstånd genom att använda min valfrihet och konsumetmakt. Är på jakt efter en fårskinnspad/fårskinnsvojlock till min häst som har ryggont. Har ringt bl a Granngården mfl och frågat efter sådana - etiskt riktiga som INTE är från Australien.

Har inte hittat någon hittills. Kan någon ge mig tips om var jag kan köpa ett?

AnnaLundin
2008-04-16 11:04
#12

Ta kontakt med en fårbonde i närheten och be att få ett skinn om de slaktar. Man lämnar skinnet till ett garveri och får tillbaka det ett par veckor senare.

Ida
2008-04-16 14:23
#13

Jag var inne i en butik i helgen och de hade jättefina fårskinn. Jag frågade specifikt om de var svenska, vilket hon inte kunde garantera. Producenterna var både från Sverige och Australien och då kände jag att jag inte ville ta risken. Det är bra att man uttryckligen frågar om ursprunget och markerar att man vill köpa svenskt tycker jag.

#11 Fårskinn är ju även en välkänd gotländsk produkt så kika om du kan hitta någon leverantör på nätet om inte annat. Det finns ju också en del butiker som säljer gotländska saker och de har säkert inte importerade skinn från Australien.

Annons:
AnnaLundin
2008-04-17 00:00
#14

Det går nog att få tag i fårskinn i alla delar av landet, om man vill. Där det finns får finns det också fårskinn. De flesta fåruppfödare hemslaktar får då och då för att lägga i frysboxen (JA, det är tillåtet om det görs på rätt sätt) och då lär det ju också bli skinn över. Jag har skälv fått en säck med "nyslaktade fårskinn" för många år sedan.

lizathecat
2008-04-18 13:45
#15

Tackar för svaren. Jag ska försöka få tag i ett vegetabiliskt garvat fårskinn, svenskt. Problemet är bara att jag helst ska ha ett sytt efter hästens behov, dvs en vojlock utan kanter etc då hästar är knepiga med skav osv. Men värt att testa.

Har för övrigt blivit mkt trevligt bemött av Granngårdens informationschef som tyckte det var utmärkt att vi använder vår konsumentmakt. Hon ska se över de nya avtalen vid inköp. Så ring på alla!

Ida
2008-04-21 00:50
#16

#15 Härligt!

Upp till toppen
Annons: