Annons:
Etikettmedveten-konsument
Läst 9215 ggr
Ida
10/10/07, 12:50 AM

ÄGG – ett medvetet val?

Hård konkurrens och pressade priser har lett till en alltmer industrialiserad äggproduktion. Under åttiotalet uppmärksammades värphönsens dåliga livssituation av författaren och opinionsbildaren Astrid Lindgren, en debatt som ledde till en ny djurskyddslag – Lex Lindgren. Lagen ledde så småningom till förbättrade förutsättningar för värphönsen, men många problem kvarstår fortfarande.

Situationen för våra svenska värphöns har förbättrats gradvis de senaste årtiondena. Tidigare huserade hönsen i individuella, mycket små burar, men utvecklingen har gått till att värphönsen antingen går fria inomhus, placeras i större burar med ett tiotal höns eller lever enligt ekologiska principer. Värphönsen föds upp för storproduktion, vilket innebär att en höna bör värpa mellan 320 till 340 ägg per år för att vara lönsam. Hönsen lever i genomsnitt ca 75 veckor, då de slaktas för att de inte längre orkar värpa i samma utsträckning.

Ett utbrett problem inom äggproduktionen är fjäderplockning och kannibalism. Hönsen attackerar varandra och man är inte helt klar över vad detta kan bero på. En trolig förklaring är att djuren växer upp utan sina mammor, vilket rubbar deras beteende som fullvuxna. En tillvaro med färre djur och en naturligare miljö skulle kanske stoppa detta beteende.

Ekologiska ägg produceras av höns som förutom att de är frigående även har möjlighet att gå ut i solljuset och utveckla ett naturligt beteende. Djuren äter dessutom enbart Kravgodkänt foder och bor med färre antal hönor än andra värphöns. Den mer naturliga produktionen innebär att hönsen värper färre ägg, men man får istället friskare och gladare djur som lever längre. Den dyra produktionen leder till betydligt dyrare ägg, men förhoppningsvis ett lättare samvete och ägg fria från genmanipulation.

Det enda som kan påverka priset på de ekologiskt framtagna äggen är att vi konsumenter väljer att köpa ekologiska ägg framför andra. Genom att fler konsumenter gör ett medvetet val kommer fler höns att kunna leva ett bättre liv, vi uppnår en mer naturlig produktion och vi gynnar producenter som väljer Kravgodkänd föda till sina djur framför billigare, kanske genmanipulerad mat. Genom våra val kan vi påverka utbudet på våra butikshyllor och i sin tur priset på bra producerade varor!

Fakta:

Burhöns

De flesta burägare har åtta till tio hönor per bur, men enligt svensk lagstiftning får man ha burar som rymmer upp till 16 hönor. Varje höna har ungefär ett A4-pappers yta att röra sig på. Den nya, godkända buren har sittpinne, sandbad och värprede.

Frigående höns

I ett frigående system går hönsen inomhus ohc det får vara mellan sju och nio hönor per kvadratmeter. Det finns ingen övre gräns för hur många hönor man får ha under ett och samma tak, men mer än 30 000 hönor är det vanligtvis inte.

Ekologiska höns

Den ekologiska hönan äter Kravgodkänt foder som garanterat inte innehåller genmodifierade råvaror, GMO. Ekohönsen har möjlighet att gå ut och man får bara ha
3 000 hönor under samma tak. 

Källa och inspiration: Råd&Rön nr 8 2007 

Relaterade länkar

Av: Ida

Datum för publicering

  • 2007-10-09
Annons:
jn84
10/10/07, 1:09 AM
#1

Jag tycker det är svårt att köpa ägg. Det är sån enorm skillnad i priset. Ett 6-pack ekologiska kostar nästan lika mycket som ett 15-pack av den billigaste sorten. Och äter man mycket ägg så blir det mycket pengar.

Jag brukar dock kompromissa och köpa ägg från frigående höns inomhus. Och jag skulle aldrig under några omständigheter medvetet köpa ägg från burhöns med värppinne eller vad det brukar stå på förpackningen. Ska jag ha ägg till något enstaka bak blir det oftast ekologiska men ska vi äta många så blir det oftast fria inomhus.

Ida
10/10/07, 1:31 AM
#2

Vi äter inte så mycket ägg numera och dessutom är vi bara två personer, så det blir oftast ekologiska ägg här hemma. Det är dock inte alltid det finns och ibland är det svårt att tyda om de bara är KRAV-märkta eller helt ekologiska.

Annette
10/10/07, 1:34 AM
#3

Mamma har lösgående höns, så jag får ägg därifrån.

Ida
10/10/07, 1:37 AM
#4

#3 Härligt! Min mormor hade länge frigående, glada höns med mycket utrymme både inne och ute. De värpte riktigt stora och härliga ägg, med tjockt skal.

jn84
10/10/07, 2:30 AM
#5

#2 Vad är skillnaden mellan ekologiska och KRAV-märkta ägg? Jag brukar bara se till att de är stämplade med en nolla när jag vill ha ekologiska.

AnnaLundin
10/10/07, 3:06 AM
#6

Ett tillägg till denna informativa artikel.

SPRÄTTÄGG
Är en gammal benämning på ägg från hönor som får gå fritt utomhus och picka i marken och lägga sina ägg var de vill.

Coop marknadsför ägg med benämningen sprättägg, där det inte alls handlar om utehöns, utan bara att hönorna är frigående inomhus.

DETTA är en irriterande, till viss del vilseledande, marknadsföring, enligt min åsikt.

Annons:
[Anna-N]
10/10/07, 10:34 AM
#7

Har hemägg i möjligaste mån, annars så köper jag på affären från frigående Dalahöns :-)

Mervi
10/10/07, 11:27 AM
#8

Omega 3 ägg brukar jag köpa. Finns det inte så köper jag från frigående höns. Äter mycket ägg. Bra mat, ägg innehåller allt utom c-vitamin.

Ida
10/10/07, 1:35 PM
#9

#6 Mycket bra tillägg! Det står ofta "sprättägg" på förpackningarna…

Sovgott
10/11/07, 2:40 PM
#10

Jag köper ALLTID ekologiska ägg. Finns det inga ekologiska så låter jag bli att köpa ägg. Jag bryr mig inte om att dom är dyrare, för dom är definitivt värda sitt pris. Dom är mycket godare, och dessutom mår jag bättre i själen när jag väljer paketet med dom ekologiska äggen. =)

AnnaLundin
10/11/07, 4:54 PM
#11

Jag köper också i princip alltid ekologiska ägg, de tillfällen när jag inte gör det går nog att räkna på ena handens fingrar på ett år, tror att fingrarna räcker 2-3 år också…

Solveig
10/12/07, 8:51 PM
#12

Jag köper närproducerat så mycket som det går. Det finns ett litet hönseri i närheten som har frigående höns, där köper jag alla ägg.

Oskar
10/13/07, 11:19 PM
#13

Jag e den där lata typen som alltid tar de dyraste äggen i tron att de också är de bästa för hönsen. Fast i ärlighetens namn tittar jag inte så mycket vad det står på kartongen…kanske blir man lurad? De dyraste kanske inte är de mest miljö- och djurvänliga?

Annons:
AnnaLundin
10/14/07, 12:16 AM
#14

Titta en gång extra på kartongerna, om där inte finns nåt litet KRAV-märke…

Sara
10/14/07, 1:36 PM
#15

Köper oxå krav ägg. Just för att hönorna har det bättre och de äter vegetabiliskt foder. Sen att gulan är gulare och gör maten godare är bara extra positivt.

Sara

KeramikeniSkredsvik
10/15/07, 12:22 AM
#16

Köper alla mina ägg på ett hönseri i närheten. Dock kan man ju undra lite om det är miljövänligt att köra några kilometer extra för äggens skull. Men å andra sidan så köper jag en hel karta åt gången, jag tror det är 30 ägg.

/Sofia

AnnaLundin
10/15/07, 12:42 AM
#17

#16 - Du kan väl cykla dit? ;)

KeramikeniSkredsvik
10/15/07, 7:45 PM
#18

#17 Njaaee … jag kör den extra svängen när jag är och storhandlar. Så jag kör inte enkom för äggens skull.
 - puh, där kändes det som om jag kom ganska bra undan … ?Generad

/Sofia

Ida
10/18/07, 4:05 PM
#19

#17 ha ha, ja och cykla med ägg är kanske inte det enklaste. :)

AnnaLundin
10/18/07, 6:10 PM
#20

#19 njä, kanske int eom man tar dem löst i en plastkasse som man hänger på styret…

Men i en äggkartong i cykelkorg är det nog inget större bekymmer….

Annons:
Nimbus
11/7/07, 2:13 PM
#21

Skulle aldrig köpa/äta ägg om det inte var från mina egna hönor eller någon annan jag kände som hade hönor. Hönor vill leva i en lite flock där de kännar alla individer och helst har en tupp. Att leva i en flock på 3000-20 000 hönor känns rent ut sagt vidrigt! Spelar ingen roll om de får gå "fritt" inomhus. Tänk er ljudnivån från 20 000 hönor! Tänk er själva att försöka få en stunds vila, äta i lugn och ro eller få någon slags vettig stimulans i den miljön.

Jag skulle inte ens önska min värsta fiende, om jag hade någon, att leva så.

Mervi
11/7/07, 3:43 PM
#22

Jag har cyklat med ägg i kartong i cykelkorgen, det hoppar lite men men äggen klarade sig.

clajo
11/12/07, 8:43 PM
#23

Köper numera BARA ekologiska ägg och jag äter ganska mycket av dem (minst 3 om dagen). Har lärt mig att de innehåller mindre av omega-6, än t.ex ägg från burhöns, vilket är bra. Bor i Oslo och de billigaste ekologiska äggen kostar 19:- för ett 6-pack (de dyraste tror jag kostar runt 26:-…), men det får det vara värt!! För hälsan och hönsen!

Ida
11/12/07, 8:59 PM
#24

#23 Ungefär samma priser som här då, fast du då betalar i norska kronor! ;)

clajo
11/18/07, 7:11 PM
#25

Nja, tyckte nog de var billigare i Sverige, runt 16 kronor. Eller hittar jag bara på och förskönar tillvaron i mitt gamla hemland..? ;-)

Ida
11/19/07, 6:05 PM
#26

#25 Ja det gör du. ;-)

Hur länge sedan var det du bodde i Sverige? ;-)

Upp till toppen
Annons: