Medveten konsument

Rättvis Handel – ditt val gör skillnad!

2008-02-19 01:30 #0 av: Ida

Rättvis Handel är ett handelssamarbete mellan producenter i syd (Afrika, Asien och Latinamerika) och rika länder i nord som sker på rättvisa villkor. Det innebär i praktiken att de som tillverkar de produkter som vi konsumerar har rimliga arbetsvillkor och får en möjlighet till social och ekonomisk utveckling. På dagens internationella marknad är förhållandena ofta de motsatta.

Det finns många exempel på arbetare som utnyttjas för att företagen skall kunna pressa sina priser. Ett problem som ofta uppmärksammas i media är barnarbete. Mer än 210 miljoner barn världen över tvingas idag arbeta istället för att gå i skolan, vilket oftast beror på att de måste hjälpa till med familjens försörjning.
Rättvis Handel är ett konkret sätt att underlätta för dessa familjer att förbättra sina levnadsvillkor.

Redan idag bidrar den rättvisa handeln till att mer än 5 miljoner människor får en skälig ersättning för sitt arbete och därmed kan förbättra sina liv. Genom att handla i en Världsbutik gör du det möjligt för ännu fler att gynnas av den rättvisa handeln.

Vad är en Världsbutik?

En Världsbutik är en marknadsplats för hantverk och livsmedel från småskaliga producenter i syd. Genom försäljning av varor enligt kriterierna för rättvis handel, informationsspridning och opinionsbildning verkar Världsbutikerna för en ökad medvetenhet om rättvis handel och en rättvisare global handel.

Målet är att ge främst missgynnade småskaliga producenter möjligheten att själva påverka och utveckla sin produktion, sina levnads- och arbetsförhållanden samt sitt lokalsamhälle. Med andra ord, rättvis handel är en hjälp till självhjälp.

 
Världsbutikerna säljer bland annat hantverk, matvaror, leksaker och musikinstrument. Varorna kommer från kooperativ, mindre företag och organisationer i Asien, Afrika och Latinamerika.

Syftet med handeln i världsbutikerna är att den skall bidra till att människor får en värdig inkomst. Världsbutikerna drivs i de flesta fall av en ideell förening och är beroende av frivilliga insatser. Varje Världsbutik är självständig, men samarbetar i riksorganisationen "Världsbutikerna för Rättvis Handel". Logotypen och namnet "Världsbutik" garanterar att butiken bedriver rättvis handel. Minst  80 procent av varorna i en Världsbutik måste vara rättvist handlade.

I Sverige finns det drygt 40 Världsbutiker. I Europa, främst inom EU, finns det omkring 2 700 Världsbutiker inom vilka 100 000 människor arbetar.

Jute Works, Bangladesh

Ett exempel på rättvis handelsparter är Jute Works i Bangladesh.

CORR - The Jute Works är en av Rättvis Handels samarbetspartner i Bangladesh. CORR - The Jute Works grundades av Caritas Bangladesh i samarbete med en grupp västliga biståndsorganisationer. 1997 hade de 5888 producenter. Därav var 5728 kvinnor och 160 män.

The Jute Works är en producentägd organisation, som producerar naturprodukter av lera, jute, strå, bomull, växtolja mm. Ägarna är 7-8.000 företrädesvis kvinnor, som fördelar sig på 200 mindre grupper runt om i landet. Produktionen är beräknad för exsport och distribueras övervägande till  Rättvis Handel företag.

Kvinnorna gör amplar av jute. 

Genom att handla rättvist kan ditt val gör skillnad. Världsbutikerna bidrar till att detta blir verklighet. 

Artikeln är skriven av: Agneta Johansson, Världsbutiken i Landskrona

Relaterade länkar

Av: Ida

Datum för publicering

  • 2008-02-19
Anmäl
2008-02-19 01:38 #1 av: Ida

Som ni ser är artikeln skriven av AgnetaJ som jobbar i Värlsbutiken i Landskrona. Stort tack för en jättebra artikeln Agneta!

Hälsningar

Ida

Anmäl
2008-02-21 12:52 #2 av: Sovgott

Jag har börjat köpa rättvisemärkt choklad och kaffe. Det roliga är att jag har proklamerat för rättvisemärkt lite smått på jobbet, och nu har flera börjat köpa rättvisemärkta produkter. Känns bra att lilla jag kan påverka!

Anmäl
2008-02-21 13:15 #3 av: AnnaLundin
Artikel här om rättvisemärkt
Anmäl
2008-02-22 01:35 #4 av: AgnetaJ

Visst kan du påverka #2. Varför inte ordna en provsmakning av kaffe eller choklad på jobbet?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.