Annons:
Etikettmedveten-konsument
Läst 17974 ggr
AnnaLundin
2009-06-29 23:43

E-nummer, vad är det och varför finns de?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I livsmedel får bara tillsatser som är godkända användas. För att en tillsats ska godkännas måste den till exempel vara av värde för konsumenten eller nödvändig för livsmedlets hantering.

Huvudregeln är att alla ingredienser - även tillsatser - ska deklareras på färdigförpackade livsmedel. Tillsatser ska alltid deklareras med ett funktionsnamn följt av antingen tillsatsens E-nummer eller vedertagna namn.

Funktionsnamnet förklarar varför tillsatsen har använts i livsmedlet. Ett undantag från regeln är modifierad stärkelse, där E-nummer eller vedertaget namn inte krävs. 

Många av de E-ämnen vi hittar i livsmedel är högst naturliga och blir inte "farliga" eller olämpliga bara för att de råkar ha fått ett E-nummer och godkänts för att användas i livsmedel.

Några exempel är:

  • E 150a = sockerkulör = upphettat socker som blivit brunt
  • E 153  = medicinskt kol
  • E 160 a = karotener = den färg som gör morötter orange
  • E 160 c = Paprikaoleoresin = den färg som ger paprika gul-orange färg
  • E 163 = rödbetsrött

Delar av denna text är lånad från Livsmedelsverkets E-nummernyckel, där du dessutom kan hitta alla E-nummer och vad de står för.

Annons:
Mitralis
2009-07-20 16:33
#1

Bra att veta Glad



Niklas
2009-08-25 18:30
#2

Det där "nödvändig för livsmedlets hantering" låter lite luddigt. Eftersom det, när det gäller nästan alla livsmedel, finns alternativ utan tillsatser, tycker jag att det borde vara svårt att hävda att de är nödvändiga. Nödvändig betyder ju att de inte kan avvaras. Glad


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Sigrun
2011-11-10 09:09
#3

Ingen kritik till dig som gjort artikeln så tycker bara det är konstigt att man oftast helldre skriver ut e-nummer än vad det är för någonting.. vem sjutton har koll på alla dessa e.nummer?! Jag vill dock veta VAD jag stoppar i mig så är det en massa e-nummer, färgämnen, smakförstärkare, förtjockningsmedel och konserveringsmedel så köper jag helt enkelt inte produkten, eftersom det säger ju sig självt att är det så mycket skit i så är inte produkten speciellt bra eller fräsch..

AnnaLundin
2011-11-10 12:15
#4

#3 - om jag får gissa så tror jag att man väljer att skriva ut E-numren för att det tar mycket mindre utrymme på förpackningarna.

Sen tror jag att det faktum att E-numren står där gör att många reagerar mer negativt mot tillsatserna än de hade gjort om det stått "färgämne: rödbetsrött" och liknande.

[Ninjakossan]
2011-12-01 09:10
#5

Jag har hört, men hittar dock ingen källa, att en av E-nummrens syften är att underlätta för allergiker. Att det ska vara lättare att komma ihåg nummer än långa och svåra namn.

svenake
2011-12-01 14:47
#6

.  .   och dessutom finns dom i hela europa så man slipper skriva ut det på alla olika språk.

Annons:
[StaffanM]
2012-01-06 03:20
#7

Många av dessa ämnen som döljer sig bland E-nummer är både onödiga och toxiska.

Försök att få tag i produkter med så lite E-nummer som möjligt.

Livsmedelsverket är inte att lita på.

Det finns skräckexempel bland dessa ämnen. Glutamat och Aspartam är sådana.

[sakring]
2012-01-07 18:16
Upp till toppen
Annons: