Konsumenträtt

Väsbyhem

2008-03-31 03:00 #0 av: Ida

Det kommunala bostadsföretaget Väsbyhem är i blåsväder. Insider har granskat bolaget som satt i system att ta rejält betalt av utflyttande hyresgäster. Den här gången gäller det hyresgäster med katter som fått stå för saneringskostnader för att man påstår sig behövt totalrenovera deras lägenheter. I mitt fall gällde det en gammal tapet. Här är min historia.

Det blev för mig som för många andra ett tråkigt avslut på min tid som hyresgäst hos Väsbyhem. I och med uppsägningen kom en faktura på saker som skulle ersättas ekonomiskt. Det gällde bland annat en omtapetsering, märken efter bordsben i en plastmatta och byte av ett cylinderlås till en förvaringsbox jag aldrig fått tillgång till.

Det värsta med ersättningskraven från Väsbyhem är inte att jag plötsligt blev betalningsskyldig för saker jag inte ens sett. Det värsta var att det hotades med kronofogden så fort jag ifrågasatte deras krav. Jag valde att bestrida kravet, trots rädslan för de betalningsanmärkningar både Väsbyhem och inkassobolaget hotade med.

Jag hade aldrig fått de nycklar Väsbyhem krävde att få tillbaka och jag hade aldrig haft tillgång till den förvaringsbox de påstod att nycklarna hörde till. Jag krävde att få se kvittensen man skriver på för att få ut nycklar och någon sådan fanns naturligtvis inte. Jag letade även upp det besiktningsprotokoll från att jag fick tillgång till lägenheten, som bevisade att plastmattan Väsbyhem ville ha betalt för redan hade fläckar när jag flyttade in. Avsikten var alltså att ta fullt betalt för något som redan varit undermåligt när jag flyttat in över fem år tidigare. Utnyttjandet av Väsbyhems utflyttande hyresgäster är därmed betydligt mer omfattande än vad det verkar.

Väsbyhems hyresgäster är numera själva ansvariga för underhållet i sina hyresrätter. I mina efterforskningar har jag fått reda på att bostadsbolaget i en uppgörelse med Hyresgästföreningen förhandlat bort ansvaret för allt underhåll i lägenheterna. Den förslitning som alltså normalt sett uppstår i en lägenhet är ingenting Väsbyhem tar ansvar för, tvärtom, man passar på att ta betalt för det som behöver göras när en hyresgäst flyttar.

Enligt hyreslagen gäller "Om lägenheten helt eller delvis är uthyrd till bostad, skall hyresvärden i bostadsdelen med skäliga tidsmellanrum ombesörja tapetsering, målning och andra sedvanliga reparationer med anledning av lägenhetens försämring genom ålder och bruk..." Detta gäller tydligen inte Väsbyhem, utan man menar att man förhandlat bort det tillsammans med Hyresgästföreningen och att hyresgästerna istället fått "sänkt hyra".

Som hyresgäst hos Väsbyhem gör man alltså klokt i att försäkra sig om att lämna lägenheten i vad Väsbyhem anser vara "godtagbart skick", annars kan man räkna med en faktura på en rad tvivelaktiga anmärkningar.

Något som anses vara normalt slitage, som exempelvis plastmattan jag skulle betala, omfattas givetvis inte heller av hemförsäkringen. Det som Väsbyhem anser vara onormalt slitage är alltså för försäkringsbolaget inte någon skada som försäkringstagaren vållat. Hyresgästen faller alltså handlöst mellan stolarna, trots att man varit trogen kund hos såväl hyresvärden som försäkringsbolaget och trots att man till och med tecknat drulleförsäkring hos sitt försäkringsbolag.

Jag kan bara uppmana hyresgäster i den här situationen att ställa Väsbyhem mot väggen och kräva bevis för de ersättningskrav de ställer. Det kommer att visa sig att Väsbyhems verksamhet är full av luftslott och deras påståenden om skadereglering och hot om kronofogde inte har så mycket grund som det kan verka. Min kamp mot Väsbyhem resulterade i att de först minskade fakturan från inkassobolaget och sedan helt drog den tillbaka. De fick själva stå för kostnaderna till inkassobolaget. I en uppgörelse med Väsbyhems jurist, som för övrigt drog det kortaste strået och fick medverka i Insider, slutade det med att jag enbart betalade 1 000 kr för förslitningar av den tolv år gamla tapeten. Jag slapp betala för den lika gamla plastmattan och framförallt för låset och nycklarna jag aldrig någonsin haft tillgång till.

Det är dags att Väsbyhems ledning tar ansvar för den verksamhet de bedriver och de tvivelaktiga ersättningskrav de verkar satt i system att sända avflyttande hyresgäster. Det som kommit fram hittills är gissningsvis bara toppen på ett gigantiskt isberg.

Relaterade länkar

Av: Ida

Datum för publicering

  • 2008-03-31
Anmäl
2008-04-02 17:36 #1 av: Makthavare

Ta reda på om styrelsen för Väsbyhem har partipolitiker som reprsenterar någonting som inte kan förneka ansvar och risk, lokalt på den inre gemensamma marknaden i medlemsstater.

Oskyldig

 

Anmäl
2008-04-04 00:17 #2 av: Ida

#1 Jag förstår faktiskt inte riktigt vad du menar, men faktum är att jag faktiskt varit kontakt med styelsen i Väsbyhem.

Anmäl
2008-04-17 03:02 #3 av: Kimmi

 #1 Jag förstår inte heller hur du menar eller vad du syftar på, kan du förklara lite mer?

 2# På vilket sätt har du varit i kontakt med styrelsen och hur upplevde du responsen?


Det är en obehaglig utveckling, jag skulle tycka att det var mycket intressant att be hyresgästföreningen om en förklaring,
på vilka grunder har de förhandlat och exakt vad är det som de har förhandlat om i uppgörelsen med bostadsbolaget?

Frågor som infinner sej:

- Är ovanstående förhandlingar offentlig handling, i så fall, var finns de att tillgå?

- Hur ser politikerna, både styrande och i oppositon på det som händer och har hänt, vill man inte ha hyresgäster i Upplands Väsby kanske?

- Vilken är tillsynsmyndigheten för Sveriges fastighetsvärdar?

- På vilket sätt kan hyresvärdar återupprätta förtroendet, vad kan de göra för att säkerställa att hyresgästerna inte behöver oroa sej för att flytta som en skuldtyngd och därtill rättslös individ?

Vidare:

Om hyresgästföreningen spelat ut sin roll för hyresgästerna och deras intressen, finns det några hinder för att skapa en ny intresseorganisation för ändamålet?
Anmäl
2008-04-18 00:09 #4 av: Ida

#3 Mycket intressanta frågeställningar!

Jag kontaktade styrelsen (samtliga ledamtöter) genom ett brev till deras hemadresser. I brevet skrev jag att jag blivit felaktigt ersättningsskyldig, hotad med Kronofogden när jag bestred kravet och att jag ville försäkra mig om att ledningen för företaget i fråga var medveten om att man använder sig av sådana metoder. Efter utskicket gick det smidigare att förhandla med Väsbyhem.

Jag tycker absolut att man kan följa upp dina frågeställningar och ställa de ansvariga mot väggen! Har även funderat på en debattartikel till lokaltidningen, så att folk inte råkar ut för detta systematiskt, bara för att man inte vet sina rättigheter och vågar säga emot.

Anmäl
2008-04-26 11:55 #5 av: precis
Jag fick också en faktura från dom, när jag flyttade ifrån kommunen. Jag betalade den, trots att det var hutlösa påståenden uppräknat som t.ex. extra städning under badkar.
Men det var ingenting om slitage på tapeter eller plastmatta.
Minns inte exakt hur dyrt det blev, men det var mer än tusen:-, men ändå mindre än en månadshyra, så jag bet ihop... ...och stack långt bort, till Gävle...
Anmäl
2008-04-27 14:28 #6 av: Ida

#5 Det är många som gör så. De som väl vågar möta Väsbyhem i domstol vinner ofta, men antagligen är det få som verkligen gör det. De flesta betalar bara och det är så de tjänar pengar.

Anmäl
2008-04-27 14:43 #7 av: Sara

Vet ni om det folk får betala för när de flyttar blir åtgärdat?

Anmäl
2008-04-28 13:22 #8 av: Ida

#7 Det kan jag meddela att så är fallet ofta inte. Jag gissar att den köksmatta de ville ta betalt för av mig är kvar ännu. Andra har påpekat just detta i domstol och fått rätt.

Anmäl
2008-05-05 00:33 #9 av: blombuketten

Samma sak hände en kompis till mig. Fast uppe i Härjedalen. Hon flyttade ifrån sin lägenhet och jag flyttade in i densamma. Hyresbolaget visste ju inte att vi kände varandra. De krävde henne på hutlöst med pengar för renovering av hela lägenheten. Nya tapeter i alla sovrum och vardagsrum. Nytt golv i ett av sovrummen och en hel del arbeten inne i badrummet. Det var ju bara det att dessa åtgärder aldrig gjordes. Det visste ju jag eftersom jag ju flyttade in i samma lägenhet.

Hon blev också hotad när hon bestred detta. Jag ringde då upp högsta hönset i bolaget och sa som det var och att jag var kompis med den förra hyresgästen och ofta varit i denna lägenhet innan jag själv flyttade in där. Inte en enda sak var åtgärdad och det var lätt att bevisa. Ja, de fick ju ge sig, men där ser man hur de gör.

Som straff för detta fick jag en kraftig räkning när jag flyttade från Härjedalen helt. Inte för samma lägenhet då jag bytt innan. Men de påstod att de fick ta in städbolag för att städa efter mig. Fast de har inte kunnat bevisa detta genom kvitto. Det som var kul var ju att jag själv hade beställt flyttstädet av ett städbolag, så lägenheten var hur ren och fin som helst och jag hade kvitto att visa upp och vittnen.

Det lustiga är att besiktningsmannens syster (tror jag det var) är den som har det städbolag de säger sig ha anlitat och hans svåger är den som har hand om tapetseringar och målerier m m som ska göras i lägenheterna. Där kan man ju undra lite Fundersam.

Jag och min kompis var absolut inte de enda som fick denna typ av räkningar upptäckte jag vid efterforskningar. Det var många och allra helst de som flyttade långt bort.

Ida, min sambo som kommer från Upplands Väsby, sa just att han också fick en rejäl räkning när han flyttade ut från Väsbyhem för ett antal år sedan.

Anmäl
2008-05-05 17:27 #10 av: Ida

#9 Det är ju förfärligt! Det verkar vara flera bolag som satt det här i system!

Jag överväger verkligen att skriva en artikel till lokaltidningen där.

Vad var det din sambo fick betala för vid utflyttningen?  

Anmäl
2008-05-05 22:47 #11 av: blombuketten

#10. Han kommer inte ihåg så noga säger han. Bl a var det någon nyckel och en slags kåpa som satt över antennuttaget. Den fanns inte där när han flyttade in och kom aldrig dit sen heller. Den skulle de ha betalt för när han flyttade ut, trots att det stod på besiktningspapperen att den inte fanns när han flyttade in. Ja, sen var det diverse småsaker som han inte minns med exakthet.

Nej, inte tror jag detta är något bara Väsbyhem kör med inte. Förut vet jag att hyresförmedlingen i Huddinge (kommer inte ihåg vad de heter) hade liknande saker för sig.

Vad jag förstår så gäller det att stå på sig och vara stenhård. De hoppas ju på att man betalar snällt för de flesta blir ju lite rädda när kronofogden kommer på tal. Det är bl a därför de sällan hotar gamla missbrukare som verkligen kan förstöra en lägenhet. De vet att missbrukaren inte bryr sig och att de ofta redan har skulder upp över öronen hos kronofogden.

 

Anmäl
2008-05-06 14:14 #12 av: Ida

#11 Jag tror att du har rätt. Det är riktigt fult att missbruka folks respekt och rädsla för att få betalningsanmärkningar eller hamna hos KFM.

Anmäl
2008-05-08 01:23 #13 av: Kimmi

Här finns bra information om att hyra sin bostad före, under och efter det att man bor där:

http://www.konsumentverket.se/mallar/sv/lista_artiklar.asp?lngCategoryId=1895&lngArticleId=5226

och..... det kanske är läge att kontakta KO och be om hjälp med en s.k grupptalan i ärenden som handlar om Väsbyhems skandalösa bemötande av hyresgäster som de vet är alltför svaga, ff a ekonomiskt för att klara att stå emot i en rättegång?
Vem vet, det i sin tur kanske kan ge prejudikat så att andra värdar passar sej? Cool

Läs mer om grupptalan här:

http://www.konsumentverket.se/mallar/sv/artikel_datum.asp?lngArticleID=1992&lngCategoryID=1076
Anmäl
2008-05-12 01:54 #14 av: Endroppeihavet

Detta var ju trevlig läsning.. jag som sökt lägenhet i väsbyhem.. tror bestämt jag tar bort mig därifrån omedelbart!

Anmäl
2008-05-12 15:27 #15 av: Ida

#13 Bra tips! Det kanske vi ska göra. Jag har i och för sig förlikat, men det finns många som bara betalat.

#14 Det finns ju tyvärr inte så många andra alternativ om man vill ha en hyresrätt i Upplands Väsby. Det viktiga är dock att man ser till att ha allt på papper och inte gå med på deras krav vid utflyttning.

Anmäl
2008-05-13 13:14 #16 av: Endroppeihavet

#15 Mja.. men det finns ju andra ställen o bo på oxå ;) Jag var ändå inte säker på om jag ville bo i upplands väsby, hela stället vibrerar av dåliga energier.. *fniss* iaf hyresvärdarna.. men dom får nog sitt de oxå... Hur orkar man ljuga undrar jag? Hur orkar man gå upp i domstol när man själv vet att man har fel. Det e ju nästan synd om dem.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.