Annons:
Etikettmedveten-konsument
Läst 10631 ggr
Ida
1/2/08, 5:56 PM

Beräkna dina utsläpp!

Kliv in i det nya året med nya friska tag för en bättre miljö! I DN:s utsläppstest kan du se hur stor eller liten miljöbov du är själv och vad du kan göra för att minska dina egna koldioxidutsläpp.

2007 blev klimatets år. Inte för att växthusgaserna plötsligt minskade eller klimathotet verkade mer avlägset. Tvärtom. Under 2007 blev klimatproblemen uppmärksammade på allvar och allt fler insåg att mycket måste göras - snarast! Inte vill vi väl anklagas för att vara inkompetenta egoister av våra barn och barnbarn när vi nu vet hur skadliga våra utsläpp och vår livsstil är?

Gör DN:s utsläppstest och se om du ligger över eller under genomsnittssvensken. Vi måste alla ändra vår livsstil och än är det långt kvar tills vi når den hållbara nivån.

Bättre sent än aldrig, alla kan vi göra något!

Relaterade länkar

Av: Ida

Datum för publicering

  • 2008-01-02
Annons:
Engla
1/2/08, 6:21 PM
#1

Intressant. Bor man i lägenhet kan man ju inte direkt ändra det som finns, dvs den el eller det kylskåp/frys som finns står ju där. Elen ingår i vår hyra så jag vet inte vad vi har för el. Jag såg att det fanns en fråga om det. Men sen finns det ju många andra sätt som man kan påverka genom.

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

Ida
1/2/08, 6:48 PM
#2

Mitt dåliga samvete är nog varmvattnet. Har inte rest särskilt mycket de senaste åren och det är ju bra för miljön.

Engla
1/2/08, 7:05 PM
#3

Här spökar också varmvattnet. Jag älskar att bada! Cool

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

AnnaLundin
1/2/08, 7:49 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Jag blev lite irriterad för det var för få alternativ. Jag duschar inte ens varje dag bättre än det "bästa" alternativet. Och det var samma med flera av frågorna…

Men här är mitt resultat i alla fall!

abbis
1/2/08, 8:06 PM
#5

Här är det varmvattnet då vi har ett massagebadkar för 2 personer..

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Bjornen
1/2/08, 8:59 PM
#6

De flesta alternativen passar inte in i min livsstil. Jag lagar nästan alltid maten på vedspisen åtminstone på vintern. Nästan alla grönsaker odlar jag själv. Jag har alltid tänkt på ett riktigt miljöriktigt sätt och nästan alla handlingar har jag alltid tänkt resursbesparande. Jag har aldrig producerat några hushållssopor. Kompostering ett antal kubikmeter per år och några enstaka skal är en liten mängd bland trädgårdens kompostmaterial. Uppvärmning med egen ved och extremt liten elförbrukning. Bevattningen under sommaren är min största energiförbrukning och användning av vädur för vattentransporten är inte möjlig eftersom vattenflödet är för sakta.  

Detta test passar bara för stadsbor.

Annons:
Engla
1/2/08, 9:22 PM
#7

Det skulle helt enkelt ha varit fler alternativ. Flört

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

Mandysan
1/3/08, 12:14 AM
#8

1.3 ton

Dåliga alternativ, tex så äger vi inte ens en bil :S

Sovgott
1/3/08, 12:36 PM
#9

1.2 ton.

Ida
1/3/08, 1:51 PM
#10

Wow, det är väl ganska bra resultat?

Det är ju svårt att göra ett test som passar alla. I Sverige ser det ju ganska olika ut beroende på var vi bor och då är ju skillnaderna ännu större om vi jämför med folk från andra länder.

Det är ganska mycket frågor om energiförbrukning och jag tror i och för sig att man på ett ungefär kan mäta standardhushållen i Sverige, i och utanför städerna, även om fler alternativ hade kunnat ge en mer rättvis bild.

Sara
1/3/08, 9:18 PM
#11

Jag är en riktig miljöbov enligt det testet.. fick 6.

Sara

Sovgott
1/4/08, 11:39 AM
#12

Tja… Jag har ju inget körkort, så jag åker aldrig bil. Jag pendlar till jobbet med tåg. Vi bor 2 pers på 40 kvm och det var tydligen positivt! Dock duschas det en hel del här hemma, men det verkade inte ge så stort utslag. Vi har en uråldrig kyl och frys (med freon), men det är ju inte vårt fel utan hyresvärdens. Och flygit flygplan har jag inte gjort på flera år. Det var ju många frågor om flyg och bil och sånt.

Ida
1/4/08, 2:24 PM
#13

Ja, transporter och resor står för en ganska stor del av utsläppen. Liksom uppvärmning.

Annons:
Micce11
1/4/08, 2:33 PM
#14

Personligen så tycker jag den här debatten går åt fel håll. Det bör ställas mer krav på tillverkare av transportfordon att ta fram miljövänliga alternativ, så att den enskilda individen kan fortsätta åka på semester med diverse fordon utan att klassas som miljöbuse. Utvecklingen är så långt kommen, men så länge både stater och privata företag tjänar så mycket pengar på ex olja, så kommer det ej sådana krav, möjligtvis från EU, men Europa är tyvärr inte så stort i världen…

En liten tanke bara eftersom jag är emot straffskatter och för ökad frihet för individen.

Ida
1/4/08, 2:36 PM
#15

#14 Jag är också för ökad frihet för individen, men samtidigt tycker jag att det är riktigt att de som smutsar ned får betala, straffskatt eller inte straffskatt. Flygtrafiken är skadlig för miljön, men samtidigt har flygplanen utvecklats till att bli mer bräslesnåla, något de inte hade blivit om vi flugit mindre. Det finns för och nackdelar med utveckligen, men jag tror absolut att konsumenter kan bidra till en bättre miljö, om vi vill.

Micce11
1/4/08, 2:42 PM
#16

#15 Poängen är att det skall gå att leva ungefär som vanligt, men med nyare och miljövänlig teknik, då slipper man smutsa ner, kanske är en fin teori som inte fungerar vad vet jag?

Aelsklinn
1/4/08, 11:17 PM
#17

Jag blev också en miljöbov :( Surt, eftersom jag tycker att jag är ganska miljömedveten. Men som sagt, bor ju i lägenehet och kan inte påverka en del grejer. Så fort vi ska förnya vårt el-avtal tänker jag dock köpa grön el istället. Jag tror mest det är bilen som plockar iväg för min del. Vi bor just nu långt bort från affär, skola och stan. Men vi ska flytta och vi hamnar närmare allt. Jag hoppas det kommer att få mig att använda bilen betydligt mindre. Tråkigt att man blivit så lat pga bilägande!

korseett
1/8/08, 4:34 PM
#18

jag tycker den här testen blir totalt missvisad. Den utgår ju från att du bor i tätort med grannar på närmare håll än 200 meter och som jobbar i samma område som du gör. Plus att det är konstigt att inget alternativ på basmat som säger att jag inte äter något av alternativen när kolhydrater nämns. Varför finns inte en fråga med om man äter viltkött tex?

Och så det här med duschandet… jag duschar varannan till var tredje dag och tvättar där det behövs med tvättlapp. Min hud tål inget annat. Och skitig kan man inte kalla mig. och så finns inte ens ett alternativ för dusch varannan dag. SUCK!

Jag vet att jag gör så gott jag kan med att snåla in på utsläppen och ligger nog rätt så långt fram med det så den här testen är som alla andra- jag sk---r i den

korseett
1/8/08, 4:36 PM
#19

och jag glömde skriva att vi värmer upp huset samt vattnet med ved. Där sparas det några kronor istället för en varmvattenberedare som drar energi

Ida
1/8/08, 6:51 PM
#20

Nej den är väl inte helt anpassad efter alla olika kombinationer som finns. Jag saknade också alternativ bland maten och resorna.

Annons:
Upp till toppen
Annons: