Medveten konsument

Tonfisk på burk

2007-10-29 13:55 #0 av: AnnaLundin

Tonfisk är billigt och nyttigt, men det finns ändå skäl att tänka efter en gång extra innan man stoppar tonfiskkonerverna i kundkorgen när man är och handlar.

Den blåfenade tonfisken anses idag vara starkt utrotningshotad, endast pga konsumtionsfiske.

Tonfisk
Tonfisk

Om fångstmetoderna så kan man läsa detta på WWFs webplats:

Tonfisk simmar ofta under stim av delfiner eller andra valar, sannolikt för att de är ute efter samma föda. Delfinerna simmar längs ytan medan tonfisken rör sig djupare ned i vattnet, och det lättaste sättet för fiskare att hitta tonfisk är därför att aktivt leta efter delfiner. Man omringar sedan delfinstimmen med jättestora nät och hoppas att tonfisken finns under delfinerna. När näten dras åt fastnar delfinerna i nätet och drunknar. Sedan metoden började användas 1959 beräknas mer än sex och en halv miljon delfiner ha dött på detta sätt.

Efter överenskommelser mellan de 12 största fiskenationerna så har man slutat med denna metod och man har en märkning som visar att fisken är fångad med metoder som inte skadar delfiner. Tyvärr ignoreras reglerna av fiskeflottorna i Sydkorea, Taiwan och Indonesien, så man bör inte köpa tonfisk därifrån.

tonfiskkonserv
Det är mer än fångstmetoderna som gör att man kan ifrågasätta en hel del av användandet av tonfisk, framförallt då den konserverade.

Merparten av den tonfisk vi konsumerar här kommer från Thailand, där gästarbetare systematiskt blir diskriminerade med lägre löner, sämre skift och arbetsvillkor. Endast tre av de 7 tonfiskimportörerna vi har i landet har någon form av uppförandekod för sina leverantörer och bara två av dem följer upp så att koden följs.

Läs hela artikeln via länken ovan till höger, Fair Trade Center >>

Relaterade länkar

Av: Anna.Lundin

Datum för publicering

  • 2007-10-29
Anmäl
2007-10-30 11:08 #1 av: Ida

Bra att uppmärksamma detta! Jag tänker faktiskt på det och köper inte så mycket tonfisk längre..

Anmäl
2008-01-31 23:07 #2 av: precis

Jag slutade köpa tonfisk för länge sen. (både burk i butik och t.ex. pizza/smörgås/sallad och sushi) Det finns ju jämförbart alternativ här hemma i skandinavien, Makrill. Som är utav samma fiskfamilj: Scombridae

http://hem.passagen.se/kent.andersson/Makrill.html

Nu är inte jag nån storkonsument av fisk, men jag inbillar mig att resvägen från sydostasien är i onödigaste laget, och att jag och ovanstående "kollegor" gemensamt besparar världen en del utsläpp.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.