Annons:
Etikettkonsumentmakt
Läst 7632 ggr
precis
3/26/07, 2:51 PM

Introduktion till Hållbar Utveckling

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad är hållbar utveckling? Är det verkligen krångligt och dyrt att bli lite mer miljövänlig? Spelar det någon roll att vi sopsorterar? En liten introduktionsartikel för att förklara och reda ut begreppen.

Till att börja med vill jag tydligt förklara att det är inte svårt, tar inte lång tid och är inte heller dyrt att vara miljövänligare.Det är faktiskt enkelt, lite enklare än du normalt brukar leva och tänka, när du väl satt dig in i de få grunderna vad hållbarhet går ut på.
Många missuppfattar detta som på engelska kallas Sustainable Development (förkortas ofta SusDev). Översatt till svenska blir det Hållbar Utveckling, eller egentligen "en samhällsutveckling som är möjlig att vidhålla utan större risk för förstörelse eller att resurserna tar slut".

Till exempel de två herrarna George Walker Bush och Tony Blair har uttalat sig både kraftigt och felaktigt, ungefär som att alla människor skulle tvingas sälja allt de äger och flytta in i grottor, bara för att leva lite miljövänligare.
De tror och är rädda för att västvärldens samhällen och ekonomier skulle kollapsa om vi alla skulle följa hårda utsläppsregler och tvingas stänga industrier som förorenar.
Och att dom absolut vill fortsätta flyga utomlands på semestern.

Det finns inga regler eller lagar inom hållbar utv., men ingen av oss är emot att fortsätta leva och njuta av livet och omvärlden. Jag och många andra inom hållbar utv. tycker om resor, mat, bilar och luft. Ingen vill förbjuda något av detta.
Vi vill bara informera om att det alltid finns alternativ, bra eller sämre, till allt du gör och köper och tillverkar. Använda bilen lite mindre ofta, köra lite snålare och kortare, kanske byta bränsle.
Du kanske också ska behålla din nuvarande bil i några år till, för att vänta tills det finns nyare teknik och att den blir billigare i kommande årsmodeller.

waste landfill soptipp

Hållbar bantning

Det går väldigt lätt att dra paralleller mellan hållbarhet och bantning. De flesta tror att man helt måste sluta äta mat och bara leva på vatten och riskakor i flera månader. Och att träna som en galning många timmar per vecka. Om man går efter kvällstidningarnas beskrivningar och generaliseringar alltså.
Att banta vettigt går ju mer ut på att minska kraftigt på onödiga saker som socker, godis, läsk, chips m.m. Och att dra ner 10-33% av allt annat du äter. Fast fortsätta eller öka på det nyttiga som sallad, grönsaker och frukt.

Enkla förändringar för att det ska vara lätt att vänja sig fortsätta leva sunt en längre tid framöver, istället för att återfalla till att äta snabbmat varje dag.
Och det är fortfarande tillåtet med socker, godis, läsk och chips, för de som vill fortsätta lyxa och njuta av det goda här i livet. Fast kanske bara varannan helg eller en gång per månad, istället för två-tre gånger i veckan.
Och att gå några långa promenader eller cykla några dagar i veckan istället för att ta bilen till jobbet eller affären varje gång.

Alltså kan du med väldigt enkla medel kunna minska din förbrukning ett par procent, på alla eller många saker och hjälpmedel som du nu använder. Tänk t.ex. på saker som du brukar göra en vanlig dag eller morgon.
Varför inte minska ner längden på duschen med en eller ett par minuter, välj en eller två grader mindre hett vatten, minska den stora klicken shampo lite grann. Ta två rutor toapapper istället för tre-fyra när du ska snyta dig eller torka nåt annat. Och så försöker du översätta det tänket på hela din dag och liv. I allt som rör mat, resor, jobb och fritid.

soptunnor källsortering recycling

Här nedan kommer jag lägga in några följdkommentarer på några olika delar av samhället. Ett nytt kapitel/inlägg varje måndag blir det ungefär. Sen får ni gärna diskutera och kommentera. Om intresse finns så skapar jag även en Frågelåda i forumet svensknatur.ifokus.se, där ni kan ställa specifika frågor så ska jag själv försöka svara eller leta upp någon som har svaret.

Jag som skrivit detta är inte med i någon organisation eller förening eller politiskt parti. Jag är inte emot tillverkning, handel eller transporter. Jag är en intresserad och nyfiken privatperson som väljer att göra saker o ting lite enklare för mig själv.

Plus att jag gärna vill bidra med information till alla andra för att försöka påverka lite grann åt ett håll som jag tror behövs. Inte så mycket för att göra vädret eller miljön bättre just här och nu, men mest för att jag mår bättre, får mycket mer tid över, sparar några kronor varje månad och känner mig väldigt glad och nöjd.

Relaterade länkar

Av: precis

Datum för publicering

  • 2007-03-26
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Ida
3/26/07, 8:16 PM
#5

Intressant artikel! Jag tycker att du på ett mycket bra sätt beskriver vad man som liten individ kan göra för att avhjälpa det stora klimathotet.

Tänk om alla gör så, då kommer effekten att bli enorm och vi kan låta vår härliga jord få andas ut en sekund.

Tack Johan för en toppenartikel, jag ser verkligen fram emot nästa del! :)

/Ida

precis
3/26/07, 11:06 PM
#6

Tack för det! Frågelådan är nu igång på svensknatur.ifokus.se

Om ni skickar in frågor och det blir intressanta tips & diskussioner så kan det bli många fler bi-artiklar ifrån mig i fortsättningen. Bl.a. om miljö, klimat, energi & forskning / ny teknik inom de områdena.

Annons:
precis
3/31/07, 8:14 PM
#7

Miljövänlig ekonomi
Jag, och många andra tror att det kommer bli ett uppsving i ekonomierna, med lite mer miljötänkande och energieffektiviseringar. Eftersom alla de största industrierna i Nordamerika och Västeuropa på cirka hundra år gått ifrån helt manuella arbetsmetoder till mer eller mindre automatiserade lösningar med robotar och andra energikrävande maskiner.
Att låta människor komma tillbaks till många delar av tillverkning i industrier och varuframställning ger ju ett ökat skatteinflöde.

Snart kommer industrierna tvingas till kreativa lösningar som t.ex. halverar vattenförbrukningen i pappersbruk och minskar elåtgången i glasbruk och aluminiumverk.
Och om man återvinner värmen ur alla skorstenar genom enkla generatorer får man nästan gratis elektricitet av den varma spillvärmeluften som bara strömmar rakt upp i luften.
Några energikrävande industrier i norrland har gått ihop om en satsning på vindkraft, dels för att minska sina elkostnader, men också för att vara föredömen.
Det har dykt upp en teknik som kallas "nätanslutna" vindkraftverk och solcellspaneler. Om du själv inte gör av med all el som genereras för stunden, så går den ut via elnätet till andra som behöver den. (jag har ingen aning om hur elbolagen gör för att räkna ut hur mycket du ska ha i ersättning, men nån dosa eller mätare måste det väl till.)
Det verkar bli lättare att skaffa tillstånd att bygga vindkraftverk i norrland i skogar och på fjäll. Den sista månaden har massor av nya projekt annonserats. Ett par på privata bostadstomter t.o.m.

Det går att göra marknadsföring mycket smartare och smidigare nuförtiden så att man träffar rätt målgrupp och slipper massproducera, för att kanske sedan tvingas sälja hela lagret till en överskottsbutik om satsningen misslyckas.
Det var inte så länge sedan som alla kläder och möbler måttbeställdes direkt av kunderna vid köptillfället. Med hjälp av internet så borde det kunna komma tillbaks i många branscher.
Och att forska och utveckla miljöteknik och hjälpmedel som är snällare mot jorden kräver ju också manuell arbetskraft och att någon tillverkar produkter till konsumenter.

Ida
4/2/07, 8:51 PM
#8

Jag tror också att företag som profilerar sig med miljötänk kommer att vara de mest attraktiva i framtiden. Det känns som att de är det redan nu.

MEN, man måste börja tänka på helheten. Det spelar ingen roll om grödor odlats enligt krav-metoder om de reser hela jorden runt, eller om fisk fiskas på ena delen av jordklotet för att packas i en annan och konsumeras i en tredje.

DÄR finns massor att göra!

precis
4/5/07, 8:00 PM
#9

Handel, konsumtion
Det finns många små sätt att förändra sitt levnadssätt en aning i taget. Det går alltid att undvika att impulsköpa en produkt eller vara om du tror att du inte behöver den just nu. Behöver du verkligen ytterligare två par skor? Du kanske redan har tio-tjugo par hemma i garderoben som du sällan använder?
Du kanske bör välja en annan konkurrerande butik eller vara om du misstänker att det extremt låga priset kan betyda att den är tillverkad tvivelaktigt, fabriken kanske utnyttjar arbetskraften med förnedrande metoder och med minimila löner, eller att produkterna är av så dålig kvalitet att de går sönder inom kort.

Om du köper en möbel, någon elektronisk vara eller klädesplagg ska du främst se till kvalitén, så att den håller så länge som möjligt, och att det går lätt att sköta om den, tvätta, rengöra och vårda den så att du slipper ersätta den med en ny likvärdig produkt inom snar framtid.
Och att inte förstöra eller kasta bort något, för det finns en andrahandsmarknad för nästan allt. Även om du har tröttnat och vill köpa en ny soffa, köksinredning, bil eller dator så finns det andra som behöver just en sån modell, som är begagnad och billigare än en ny.
Och det finns ju alltid många reparatörer som kan laga dina prylar som är trasiga, så kan du använda saken ytterligare några år, eller få mer betalt för den när du säljer den på blocket. Massor av hantverksyrken är på utdöende på grund utav att vi hellre kastar på tippen och köper nya saker hela tiden.

precis
4/6/07, 11:38 PM
#10

Lite länkar som har fallit bort från artikelstarten där uppe:
TrueCostFootprint
Koldioxidräknare
Klick för skogen
Donera m gratisklick
Donera m gratisklick
Utsläppsrätter
Mikrokrediter
(kanske bara min dator som inte visar dom???)

Ida
4/7/07, 1:08 AM
#11

Ja, för jag ser dem i alla fall… :)

Rickard007
4/8/07, 3:25 AM
#12

#11, Jag med knepigt! Men bara vissa..

precis
4/15/07, 11:48 PM
#13

Mat och jordbruk
Livsmedelsproduktion består mycket av fordon och frakt, och det enklaste är att välja mat som färdats lite kortare och som inte är så mycket processad och preparerad. Det finns mängder av långa och onödiga transporter av konstgödsel och förpackningar kors och tvärs över jorden, i stor del helt i onödan.
Det sägs att energiåtgången för att producera 1 joule (mått på energi som kroppen kan få genom maten) är cirka 10-12 joule i total insats om man kalkylerar bensin, arbetskraft och all el och tillverkning av biprodukter som behövs. I vårt moderna jordbruk alltså. På Kuba har man på grund av ekonomiska kriser och bensinbrist konstaterat att det går att vända förhållandet genom att gå bort från det storskaliga lantbrukssättet till ett småskaligt växelbruk som utförs med enklare medel just i närheten av där konsumenterna bor.
Rotation av olika grödor varje år minskar utarmningen av jorden och minskar åtgång av gödsel och bekämpningsmedel, som krävs i stora mängder i de gigantiska monokulturerna som t.ex. en vanlig svensk veteåker kan vara.

Jag har märkt att min totala matkostnad gått ner bara genom att köpa mer råvaror och mindre färdiglagat. Det smakar godare eftersom jag vet vad som ingår i maten. Jag kan krydda efter egen smak, använda riktigt smör och slipper ev. extrasaltning, transfetter och genmanipulerade ingredienser.
Jag sparar också en hel del tid i köket, då färska produkter går fortare att laga än fryst, inplastad mat.
Det går också lätt att välja bort t.ex. tonfisk från thailand. Det finns ju makrill, som är från samma fiskart, från t.ex. Danmark, Norge eller Göteborg.

Annons:
precis
4/20/07, 7:16 PM
#14

Resor, semester
Det är helt tillåtet att flyga utomlands på semestern. Men varför bara ta en vecka, och kontinuerligt återvända till samma strand i Thailand varje år? Det är ju smidigare och billigare att spara pengar i ett par år och kosta på sig en längre, kanske tre-fyra veckors resa kanske vart tredje, vart fjärde år. Så hinner du med att vila ännu mer, uppleva ännu mer i ett skönt, varmt, billigt land, när du ändå är där.
Du spar ju också en del onödig restid och dötid som går bort till att sitta på flygplatser.

Om alla skulle tvingas sluta resa så skulle ju det roliga utbytet mellan människor och kulturer minska. Man märker ju tydligt att attityder och inställningar till livet och omvärlden förbättras och kan spridas om man har kontakt med många olika personer och har sett några olika länder och städer.

Du kanske kan passa på att informera de anställda på hotellet om hur man sopsorterar och varför? För på de flesta turistorter så går en stor del av soporna ut på landfills eller rakt ut i havet, orenat.
Vattenbesparing kan man också informera om. Varför ska alla hotell vid Spaniens kust ha varsin pool? Det sägs att bara 30% av alla vattenkällor och brunnar i Spanien är reglerade och kontrollerade. Man tror att slöseriet och olagligt användande av dricksvatten på bl.a. golfbanor leder till ökenutbredning och hetare, torrare luft, fler skogsbränder för varje år. De som kan, flyr landet under de hetaste månaderna. de flesta spanjorer kommer nog tvingas bli klimatflyktingar inom 10 år.

Så försök att minska en aning på antalet flygkilometer.
Det kanske går att välja tåg till många av de kortare resorna inom en kontinent?
Och köp gärna utsläppsrätter/koldioxidkrediter om du har råd eller tror att det gör nån nytta. Personligen drar jag ner på resandet istället för att betala för att lindra samvetet.

precis
5/2/07, 12:18 AM
#15

ett litet påskris till SSU Gävleborg. De arrangerade en liten rockfest på Stora torget i Gävle idag. I tältet hade de bl.a. en liten utställn/visn om vad Hållbar Utv är. På annan plats i samma tält så delade de ut massor av heliumfyllda ballonger och luftfyllda 50 centimeter långa plaströr vars enda syfte verkade vara att hålla i två stycken på samma gång och applådera med dom i luften… (nån sorts plastig förlängning av en vanlig handklapp alltså)
Jag var så trött & fientlig att jag inte ville surra med dom eller fråga vad f* de höll på med. Men jag hoppas verkligen att det var ett överskottslager som blivit över från valkampanjen från i höstas.

Grymt bra initiativ i.a.f, så en liten ros också till SSU, då 1:a Maj blivit väldigt glesbefolkat, mesigt och gubbigt de senaste 3-4 åren här i stan.
Stor bonus till Magnus Betnér som var grym före o mellan banden som spelade. Han sågade bl.a Aftonbladet och dokusåpor rejäält! :D

Ni kanske märkt att jag inte skrivit nåt nytt inlägg på ett tag, så jag uppmanar er att tipsa mig om område ni vill ha lite svar & förklaringar på. Ju mer respons desto roligare är det att logga in och skriva :)

zzTCM
5/2/07, 11:02 AM
#16

Ja vad håller de på med politikerna att prata om hållbar utveckling och dela ur heliumfyllda ballonger med plaströr:) ja ja

Överskottslager från förra årets valkampanj eller inte. Det är inte det man säger som räknas utan det som man gör. Att de inte tänker på det politikerna. Synd att du inte var på humör att ta en diskussion med dem. Men man orkar inte ifrågasätta allt man ser.

Jag tycker att det känns föråldrat med 1 maj demonstrationer. Kanske dags för något annat?:)

zzTCM
5/2/07, 11:11 AM
#17

Det där snacket som alla kör med om att såga Aftonbladet förstår jag inte:);)

De har en stor kampanj för just miljö som har uppmärksammats utomlands och fått mycket beröm. Att de skriver mycket goja och skvaller också är en sak men jag tycker att de ska ha en eloge för sina skriverier om miljön. HEJA AFTONBLADET KÖR HÅRT!!!!!Räcka ut tungan

precis
5/2/07, 3:23 PM
#18

#17 det är deras dubbelstandard inom alla områden som bör uppmärksammas, att de dels gör en kampanj mot mobbning och sen i modebilagan skriver om att "man bara måste ha dessa märken på kläder, handväska o skor, för annars är man ingen"… (ungefärligt citerat fr Betnér, jag vet inte vad de skriver om miljön, bojkottar den och Expr, sedan länge)

Upp till toppen
Annons: