Konsumenträtt

Vad är ARN?

2007-02-17 22:21 #0 av: Faxlin

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) är en statlig myndighet. Nämnden fungerar ungefär som en domstol och dess huvuduppgift är att på ett opartiskt sätt pröva tvister mellan konsumenter och företagare (kallas här ofta näringsidkare). Det är konsumenten som gör anmälan.

Nämnden lämnar rekommendationer om hur tvister bör lösas, till exempel att näringsidkaren ska ge konsumenten pengarna tillbaka. Vanligtvis tar det ca sex månader från anmälan till beslut. Nämndens prövning är kostnadsfri.

Nämnden kan inte ge råd i enskilda ärenden.

Det händer att ARN förväxlas med Konsumentverket.

Det finns en del undantag från vad nämnden kan pröva, se Undantag från nämndens prövning. Ärenden som nämnden inte kan pröva, kan ibland prövas av andra nämnder eller motsvarande, se den klagoguide som tidningen Råd & Rön har upprättat.

Tvister som rör personförsäkringar kan prövas av nämnden med undantag för de ãrenden där det krävs en medicinsk bedömning. Sådana tvister kan prövas av den Personförsäkringsnämnd som upprättats av Sveriges Försäkringsförbund.

Flera branschorgansationer har inrättat nämnder och råd dit enskilda kan vända sig för att få tvister och klagomål behandlade. En förteckning över dessa hittar du på www.klagareklam.se.

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-02-17

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-02-17 22:41 #1 av: Ida

Toppenbra artikel Åsa!

Anmäl
2007-02-19 20:12 #2 av: Niklas

Mycket bra!

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Starta en egen sajt på engelska 🎈.

Anmäl
2007-02-19 21:41 #3 av: StefanW
Bra information: Det händer att ARN förväxlas med Konsumentverket. Tror att många inte tänker på skillnaden, men nu blev de upplysta!

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2008-09-17 02:58 #4 av: HelenaAhl

Jag ger inte mycket för ARN, för det första är de inte tillräckligt noga i deras informationsläsnings på fall som man skickar in (vet andra som sagt detta också) utan de slarvar med mycket tex. se när de hände exakt vilket datum. Jag själv kan inte säga att de gör ett bra jobb och det är min personliga bedömning............sedan får var och en bildas sig en egen uppfattning.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.