Konsumenträtt

Lurad i räntefällan?

2007-02-18 17:35 #0 av: Ida

Riksbankens främsta uppgift är att upprätthålla ett stabilt penningvärde och en låg inflationsnivå. En acceptabel inflationsnivå brukar ligga på runt 2 procent. Det viktigaste verktyget man har för att kontrollera inflationsnivån är styrräntan, det vill säga den så kallade reporäntan. Det spekuleras ständigt om vilken nivå reporäntan kommer att hamna på, då detta har stor betydelse för på vilka nivåer bolåneräntorna hamnar.

Boräntorna hamnar ofta ungefär en procent högre än styrräntan och när Riksbanken höjer räntan brukar bankerna därmed följa efter. Frågan står oftast mellan om man ska ha rörlig ränta på sina lån eller binda den för ett antal år framöver.

Torsdagens budskap från Riksbanken om att styrräntan kommer att höjas i långsammare takt än väntat förvånade många, såväl låntagare som experter. Man har tidigare trott att räntan ska höjas till betydligt högre nivåer framöver och därmed har många bundit sina lån. Nu verkar det dock som att styrräntan i slutet av 2007 kommer att ligga på ungefär 3,5 procent och ca 3,75 procent i början av år 2010. Detta innebär att hushåll som bundit sina lån nyligen i tron om att räntan kommer att bli långt högre än så, kan ha gjort en riktigt dålig affär.

Riksbankens uppgift att hålla en låg inflationsnivå grundar sig enbart på prognoser, då de måste förutse vilken nivå inflationen kan tänkas hamna på två år framöver. Det man väger in i beslutet är oftast faktorer som den allmänna konjunkturen och sysselsättningsgraden (grad av arbetskraften som arbetar) då dessa faktorer är de som mest sättet fart på inflationen. Minskar arbetslösheten finns oftast en risk för att inflationen tar fart, då folk får mer pengar över att konsumera för. En följd av detta är att man höjer räntan och på så vis balanseras inflationen, dock något förenklat.

Nu anser man alltså, trots stark högkonjunktur och färre arbetslösa, att styrräntan inte bör höjas i snabbare takt än så här. Varför man tidigare under hösten höjt räntan i rask takt har till viss del berott på att man velat kyla ned bostadsmarknaden som har haft en tendens att överhettas i den goda konjunkturen i kombination med låga räntor.

"Ökningstakten för bostadspriser och upplåning saktade in förra året, sedan har det kommit några enkätundersökningar som visar att det stigit lite till, men det är svårt att veta hur det blir framöver. Vi tittar fortfarande på det, men vi har inget mål för bostadspriserna." säger Irma Rosenberg, vice riksbankschef. (Svd fredag 16 februari 2007)

Riksbanken betonar dock att det endast handlar om prognoser och att man därmed som bostadsköpare inte bör ta ut någon seger i förskott. Eftersom beslut om reporäntan innefattar så många olika faktorer kan en prognos som denna behöva revideras, så ännu har vi inte sett resultatet av Riksbankens senaste räntebeslut.

Relaterade länkar

Av: Ida

Datum för publicering

  • 2007-02-18
Anmäl
2007-02-18 17:40 #1 av: Ida

Hur är det med bolånen, har ni bundit dem eller vågade ni behålla dem rörliga, trots alla varningar?

 

Anmäl
2007-02-18 23:46 #2 av: StefanW

"Bundit"!

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-02-19 01:07 #3 av: Celia

Har alltid haft bundna lån (lägger om vart 5:e år).

Anmäl
2007-02-19 01:19 #4 av: Ida

#3 Har du fått några bra villkor nu då? När lade du om lånen senast?

*nyfiken*

 

Anmäl
2007-02-19 02:00 #5 av: Celia

#4 - ja nu har vi precis löst ett hos SBAB och ett hos banken (sålde vårt gamla hus den 1/12) och det lån vi har kvar är på nya stället. De gamla låg på 5.25 och 6 någonting... Det lån som finns kvar ska vi lägga om i juni 2010 men vi funderar på att lösa ut det också. I alla fall det mesta. Dumt att inte göra det när man fick stor vinst på det gamla huset, men vi ska först betala in vinstskatt. Har helt glömt till vilken ränta det sista bands vid :-o

Var inne online på banken men där finns ingen uppgift om det. Det är i alla fall ett Frispar bolån.

Anmäl
2007-02-24 19:27 #6 av: charlie

Jag tror på rörligt, känslan av att inte sitta fast i ett lån överskuggar alla "nackdelar". Framförallt så kan man vara en otrogen bankkund.

 

---

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.