Hälsa

Transfetter

2007-01-15 21:54 #0 av: Ida

Transfetter är något som på senare tid diskuteras alltmer i såväl media som bland allmänheten. Vad är egentligen transfetter? Hur kan man veta om det man köper innehåller transfett eller inte? Hur farligt är det och om det är farligt, varför är det i så fall inte förbjudet?

Transfett är en typ av fett som dels finns naturligt i vissa mjölkprodukter och dels framställs kemiskt inom livsmedelsindustrin. Transfett är omättade transfettsyror som har en speciell form. Ordet "transfett" står sällan som ingrediens i produkterna vi köper. Transfetter är samma sak som "delvis härdat fett", ofta vegetabiliska oljor.

Transfett, bidrar liksom mättade fetter till en höjning av det dåliga kolesterolet, som i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Med anledning av detta bör intag av mättade fettsyror och transfettsyror begränsas enligt såväl svenska som nordiska näringsrekommendationer. Forskning visar att effekten av transfettsyror för risken för hjärtsjukdom kan vara större än vid motsvarande intag av mättade fettsyror. (se källa: Livsmedelsverket) Forskning har också visat att transfetter kan sättas i samband med andra sjukdomar såsom cancer, typ 2 diabetes och allergier.

Var finns transfettet?

Användningen av delvis härdade fetter har minskat i Sverige, men finns fortfarande i stora delar av vårt livsmedelssortiment. Bordsmargariner är idag oftast fria från transfett, men förekommer i större utsträckning bland flytande margarin. En riktlinje kan ofta vara att se hur lång hållbarhet produkten har. Ju längre hållbarhet produkten har, desto troligare är det att den innehåller kemiskt framställt fett, eftersom detta ökar hållbarheten.

Bageriprodukter innehåller oftast mindre än fem procent transfett, medan friteringsfetter kan innehålla uppåt 25 procent. Undersökningar på den svenska marknaden har visat på höga halter transfett i pommes frites, pajer och piroger, samt i några snacks och godissorter. Något man kanske inte förväntar sig är att matbröd i så stor utsträckning använder sig av transfett i sina till och med nyckelhålsmärkta produkter. Andra produkter som innehåller delvis härdade vegetabiliska fetter är en del pulvermos, pulversåser, pizzamixer och tacokryddor.

Minska på fettintaget

Livsmedelsverket strävar efter att vi ska minska vårt intag av såväl mättade som transfettsyror i vår kost. Rekommendationer säger att de mättade fetterna och transfetterna tillsammans inte bör överstiga 10 energiprocent. Enligt dessa mått bör vi svenskar alltså minska vårt intag med ungefär en tredjedel, vilket även skulle innebära en minskning av hjärt- och kärldödligheten med ungefär lika mycket. (Skattningar från epidemiologiska studier)

Varför förbjuds inte transfetterna i våra livsmedel?

Livsmedelsverket konstaterar att transfetter är hälsofarliga i för stora mängder, men verkar anse att vårt intag av mättade fettsyror är ett ännu större problem, eftersom det är mer omfattande. Livsmedelsverket beräknar att vårt intag av transfettsyror uppgår till i genomsnitt 2 gram per person och dag och att huvuddelen kommer från feta mejeri- och köttprodukter. Ställs det i relation till intaget av mättat fett, som uppgår till ca 30-40 gram per person och dag, utgör transfetterna ett betydligt mindre problem enligt dagens forskning. Risken med att förbjuda transfetter i dagens livsmedel är att de helt enkelt byts ut mot i princip lika farliga mättade fettsyror. Det bästa är helt enkelt att välja produkter med låga värden av såväl mättade fettsyror som "härdat" och "delvis härdat" fett.

Danmark ligger steget före oss och har med anledning av transfetternas hälsoeffekter förbjudit dem i livsmedel som säljs i Danmark. Även New York arbetar på ett förbud som innebär att alla stadens restauranger förbjuds använda transfetter i maten.

Vi får se hur lång tid det tar för oss att till slut besluta om ett förbud mot transfetter även i Sverige.  

Relaterade länkar

Av: Ida

Datum för publicering

  • 2007-01-15
Anmäl
2007-01-16 02:10 #1 av: Madde

Mycket bra artikel, har alltid fundrat lite på vad transfetter är och vad det innebär. Så med den här artikeln har jag lärt mig otroligt mycket.

Kommer verkligen försöka undvika transfetter.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2007-01-16 14:20 #2 av: Amiechan

Bra att artikeln inte varnar för de naturliga transfetterna som finns i mejeriprodukter! De är nämligen helt ofarliga. Det är de industriellt framställda transfetterna som är skadliga.

Sen kan jag inte hålla med om att mättade fetter är skadliga, mättade fetter är de fetter människan har ätit i stor utsträckning ända fram till 1900-talet utan att ta skada av dessa. Men där har jag och Livsmedelsverket olika åsikter kanske för att Livsmedelsverket inte bryr sig om Darwin ;-)

Anmäl
2007-01-16 18:00 #3 av: Ida

#2 Det är väl framför allt mängden mättat fett som är farlig. Det är nog ingen fara i sig att äta mättat fett, bara man gör det i måttliga mängder.

 

Anmäl
2007-01-16 18:03 #4 av: Amiechan

#3: Jag tror inte du menar att jag äter mättat fett i måttliga mängder :D Jag ligger på den fettmängd som inuiterna åt innan de gick över till västerländs, civiliserad kost (och därmed fick diabets och hjärt-kärlproblem de med!).

Vilka mängder skulle vara måttliga anser du? Jag kan räkna ut hur stora mängder jag äter (i energi%) om du vill :) 

Anmäl
2007-01-16 18:26 #5 av: Ida

#4 Jag har svårt att uttala mig om ditt personliga fettintag, men enligt Livsmedelsverket äter vi ca 30-40 g mättat fett per person och dag i Sverige och enligt dem är det för mycket. Transfetterna står för en betydligt mindre del av fettintaget och därför (verkar) de i första hand fokusera på det.

Vi bör minska intaget av det mättade fettet med ca en tredjedel och byta ut dåligt fett mot bra fett. Äta mer fisk, använda olja istället för smör etc är bra exempel på hur man kan ända sina "fettvanor". :)

 

Anmäl
2007-01-16 19:42 #6 av: Tom

Mycket intressant artikel!

Måste det stå på förpackningen om det innehåller transfetter?

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2007-01-16 20:00 #7 av: Ida

#6 I innehållsföreckningen måste det stå om produkten innehåller härdade fetter. Det står oftast "härdat" eller "delvis härdat" fett. Det finns inga krav att det ska stå "Transfett" vilket antagligen är anledningen till att det nästan aldrig gör det.

"Fullhärdat" fett innehåller inga transfetter, eftersom fettsyrorna enbart antar "transform" när härdningsprocessen avbryts. Man behöver som tillverkare dock inte specificera om fettet är fullhärdat eller bara delvis härdat, vilket innebär att man inte vet om det är transfetter i om det bara står "härdat fett".

Härdat fett är oftast lika med transfett dock.

 

Anmäl
2007-01-16 20:29 #8 av: Mervi

#5 Olja kan man använda i salladen, och då kallpressad, men inte upphetta den, den är så instabil så den oxiderar. Smör är bäst när man steker, alla margariner skall man undvika.

Det naturligaste fettet är animalisk mättat fett, det har människorna ätit ända tills vi blev fettskrämda.

Anmäl
2007-01-17 00:06 #9 av: Ida

Jag ser fram emot intressanta fett-diskussioner här, framför allt med "kolhydrats-folket"... ;)

Personligen undviker jag transfetter så mycket jag kan och väljer oljor och andra bra fetter när det går.

Vi skulle kanske kunna göra en artikelserie om olika typer av fetter? Jag tar gärna hjälp av fettexperter om det är någon som anmäler sig frivillig! :)

/Ida

Anmäl
2007-01-17 00:11 #10 av: Tom

#7 Bra! Då har vi hittar micropopcorn utan transfetter.

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2007-01-17 00:20 #11 av: Ida

#10 Kanon!

Det underliga med transfetter (enligt mig) är att de finns där man minst anar det. En del micropopcorn innehåller härdat fett, men många sorter gör det inte. Det som mest förvånat mig är att hitta transfetter i vanligt matbröd, exempelvis från Pågen. Brödet håller sig pinfärskt och mjukt hur länge som helst och anledningen är såklart att det innhåller delvis härdat vegetabiliskt fett.

Jag kan rekommendera en länk till en lista där konsumenter själva rapporterat in produkter de hittat transfetter i. Ta er en titt och förvånas över hur mycket produkter de döljer sig i.

Länk till SKIS

 

Anmäl
2007-01-17 11:23 #12 av: Mervi

#9 Jag undviker också transfetter som pesten.

Anmäl
2007-01-19 02:05 #13 av: Ida

Som sagt, kolla gärna igenom SKIS lista över produkter med transfetter och rapportera gärna till dem om ni hittar produkter som inte redan står på listan.

 

Anmäl
2007-01-19 16:09 #14 av: AnnaLundin

Jag blev lite fundersam när jag läste på kolhydrater ifokus att färdiglagade köttbullar (typ mamma Scans eller Icas) skulle innehålla transfetter. När jag läste på Ics-köttbullarnas innehållsförteckning kunde jag inte hitta något som jag kunde härleda till transfetter. Scans har jag inte läst på.

KAN tranfetter gömma sig under andra beteckningar än härdat/delvis härdat fett?

Anmäl
2007-01-19 16:22 #15 av: Mervi

Anna.Lundin fråga Scan, det är enklast så. De kan väl inte ljuga och står det inte i innehållsförteckningen så bör det inte finnas.

Anmäl
2007-01-19 16:26 #16 av: Ida

Det bör stå härdat eller delvis härdat fett i innehållsförteckningen. De enda transfetter som inte behöver deklareras är de som finns naturligt i exempelvis feta mjölkprodukter.

 

Anmäl
2007-01-19 16:37 #17 av: Mervi

Jag kollade på mamma scans köttbullar men jag hittade inte något om transfetter. I ingredienserna stor det bara fett inte alls vilken sorts fett.

Anmäl
2007-01-19 17:54 #18 av: Linda

Fy de köttbullarna luktar ju fis=Nej tack till mamma scans fisbullar..

 

Anmäl
2007-01-19 18:09 #19 av: Mervi

Köttbullar skall man helst göra själv.

Anmäl
2007-01-19 18:58 #20 av: AnnaLundin

#19 Nu spårar vi iväg från ursprungsämnet litegrann, men om man - som jag - äter vegetariskt pga att man tycker att kött smakar illa och är läbbigt att hantera, då köper man hellre mamma scans, för att ge barnen kött i någon form, än att göra dem själv...

(min matlagningsutbildade moster har för övrigt till och med gett mig tipset att Icas är bättre än scans)

Anmäl
2007-01-21 13:17 #21 av: precis

Och man ska även undvika palmolja som också sorteras in under veg.fett i Innehållsförteckningarna.
Ibland är det svårt att undvika iom att vissa färdig-rätter är friterade eller stekta i transfetter eller palmolja.


http://sv.wikipedia.org/wiki/PalmoljaI Malaysia och Indonesien skövlas regnskog i enorm takt för att odla Oljepalmer. Billig arbetskraft utnyttjas "slavliknande", för att inte tala om vad miljön drabbas när man eldar upp gammal urskog med hjälp av bensin och napalm... Den gula smogen som brukar ligga över hela sydostasien kommer härifrån, och förvärras av El Niño.


http://www.snf.se/verksamhet/skog/regnskog-palmolja.htm


Nu börjar det pratas om att man ska börja använda denna olja och restprodukter från träden till framställning av energi också
Problemet kan alltså bli ännu värre om den vanliga oljan och bensinen börjar sina. :(

Anmäl
2007-01-22 21:33 #22 av: Ida

Enligt Expresse har nu frågan om transfetter tagits upp i Riksdagen. Gunvor G Ericsson, (mp) har skrivit en motion som snabbt kom på dagordningen och hon hoppas personligen på ett förbud av transfetter i Sverige.

Länk

Anmäl
2007-01-23 11:28 #23 av: precis

Om det inte blir ett förbud så hoppas jag på informationskampanjer (av typen "6-8 brödskivor") och krav på tydligare info på förpackningarna. Och då menar jag framsidan, inte finstilt på sista raden i innehållsförteckningen.

Anmäl
2007-02-05 13:53 #24 av: MarieK
Dåliga fetter ersätts av sämre
Att allt mindre så kallade transfetter förekommer i maten riskerar leda till att maten blir mindre hälsosam då fetterna ersätts av sämre typer av fetter. Den varningen kommer från tre ledande nordiska kostexperter. Transfetterna ersätts ofta av palmolja vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom anser forskarna.

Källa: Svenska Dagbladets nätupplaga. 070205
Anmäl
2007-02-05 15:51 #25 av: ikna

Ida: jag har hört att det måste deklareras om det ingår delvis härdat fett, men inte om det ingår transfett. Här låter det som om transfett = delvis härdat fett. Stämmer det?

Anmäl
2007-02-05 18:26 #26 av: Ida

#24 Jag läste också den artikeln. Tragiskt det där, att nu när transfetterna uppmärksammas och bojkottas byter man ut det mot ett annat dåligt alternativ. Användningen av palmolja bidrar också till skövlingen av regnskogen - så den är dålig på flera sätt!

#25 Delvis härdat fett är samma sak som transfett. Det är en speciell sammansättning av fettsyrorna som bildas när härdningsprocessen avbryts. Fullhärdat fett däremot innehåller inga transfetter. Det som deklareras är oftast "delvis härdat" eller "härdat". Står det delvis kan du vara säker på att det är transfett. Står det "härdat" kan det vara både delvis eller fullhärdat och då vet man inte om det är transfett i eller ej.

Hoppas du fick svar på din fråga...

Anmäl
2007-03-09 00:18 #27 av: AnnaLundin

Verkar som om företagen mer och mer tar åt sig av debatten!

Felix potatismos (pulver) finns med i förteckningen som finns länk till.
Idag öppnade jag ett nyinköpt sådant paket (som vi tyvärr äter alldeles för mkt av, av bekvämlighet och tidsbrist) och döm om min förvåning när jag läste att där inte finns några härdade eller delvis härdade fetter i det! :D

Anmäl
2007-03-09 02:26 #28 av: Ida

#27 Vilket framsteg!

Jättebra att du uppmärksammar det, så att man kan göra medvetna val framöver! Bra Felix.

 

Anmäl
2007-03-24 19:15 #29 av: WiktZac

Att vara konsumentmedveten är (bör?) också dessvärre att vara kritisk
 emot information.

Ett par saker som kanske bör upplysas om, och som man själv får ta ställning till om det påverkar trovärdigheten etc:

1) Svenska Livsmedelsverket (SLV) sorterar under jordbruksverkat och inte under den kanske mer logiska verket socialdepartementet, där ju hälso- och sjukvård, främjande av hälsa samt barns och funktionshindrades rättigheter m fl ligger. I Danmark så har man inte vår lite mystiska sortering och de har också haft en helt annan hållning gentemot transfetterna som ju producenterna vill ha örörda.

2) Flertalet av de experter som SLV begagnar sig av för att utforma våra kostråd (och då går de i huvudsak ut på att varna för mättade fetter), är eller har varit avlönade av margarin och andra livsmedelstillverkande företag. Varför detta inte redovisas öppet på hemsidan och i kostråden vet inte jag.

Men oavett inställningen till våra kostråd så är detta ganska
otäcka uppgifter som ökar tveksamheten inför dessa kostråd.

Läs på, kontrollera, ifrågasätt - dra egna slutsatser, det är det enda sättet att känna sig relativt säker på.

 

//Zac 

Anmäl
2007-03-25 15:09 #30 av: Ida

#29 Jag tycker också att Livsmedelsverket är alldeles för mesiga när det gäller transfetter, vilket möjligen beror på det du beskriver.

Deras trovärdighet minskades ytterligare (enligt mig) när de bestämt sig för att genmanipulerad majs inte heller är något att hänga upp sig på. De litar på en minst sagt opartisk undersökning, vilket jag inte tycker är grund nog för att kunna ta sådana beslut.

Anmäl
2007-10-10 14:09 #31 av: Ida

Viktigt att ta upp den här debatten igen!

Var häromdagen inne i min lokala ICA-affär och där fanns nästan bara Pågen-produkter. Tyvärr har Pågen fortfarande inte tagit bort transfetterna i sina produkter, vilket gör att jag i största möjliga mån undviker deras produkter.

Livsmedelsverket har dock ett stort ansvar i den här frågan. De väljer, i motsats till exempelvis Danmark, att inte förbjuda transfetter då de tycker att mättade fetter utgör ett mycket större problem och större hälsorisker än transfetter.

Tyvärr är det alldeles för komplicerat att som konsument hålla reda på alla tillsatser i det hav av produkter som möter oss varje dag. Därför krävs hårdare tag från Livsmedelsverkets sida, för att öka informationen om transfetter, genmanipulerad mat och glutamat. Det skulle i sin tur påverka fler konsumenter och sätta press på tillverkarna av dessa produkter.   

Anmäl
2007-10-10 22:54 #32 av: AnnaLundin

Är "härdat fett" lika illa som delvis "härdat fett"?

Anmäl
2007-10-11 15:56 #33 av: Ida

#32 Nej, det är det tydligen inte, för det är de "halvhärdade" fettsyrorna som ger störst negativ påverkan på hälsan. Kan dock tänka mig att helt härdat fett inte heller är helt optimalt, det är ju också industriellt framtaget, har lång hållbarhet osv.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.