Detaljhandel

Få butiker erbjuder miljömärkta textilier

2007-06-26 18:46 #0 av: CarlS

PRESSINBJUDAN
Svenska Naturskyddsföreningen
2007-06-26

Få butiker erbjuder miljömärkta textilier

Naturskyddsföreningen har inventerat närmare 800 butiker i femton städer. Endast i 70 av butikerna fanns miljömärkta textiler.

- Allt fler konsumenter vet om problemen med miljögifter vid textilframställning, men det finns fortfarande få varor att välja på i affärerna. Tyvärr betalas omärkta textilier med miljöskador och sjukdomar hos arbetare i fattiga länder, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Undersökningen visar även att fler stora butikskedjor, genom att åtminstone erbjuda någon miljömärkt vara, försöker möta trycket från konsumenterna. I exempelvis alla Coop Forum som besökts finns miljömärkta handdukar och lakan

- Det är bra att frågan uppmärksammas, men nu måste handel och tillverkare gå vidare med miljömärkning av fler varor, säger Eva Eiderström chef för Bra Miljöval på Naturskyddsföreningen.

Inventeringen sker inför höstens Miljövänliga Vecka som har textilier som tema. Under veckan uppmärksammas att bomull är en av världens mest kemikaliekrävande grödor. Förutom bekämpningsmedel vid konventionell odling, används hälso- och miljöfarliga kemikalier i tillverkningsprocessen.

- Vi uppmanar alla att fråga efter miljömärkta produkter. Det finns ekologiskt odlad bomull och fabriker med miljöanpassad produktion, säger Eva Eiderström chef för Bra Miljöval.

De miljömärken som är mest kända i Sverige är: Bra Miljöval, Svanen och EU-blomman. På textil hittar man också bl a Eco Sustainable textile och Demeter.

Läs mer om miljömärkning av textil på http://www.snf.se/verksamhet/konsument/hmv-mvv.cfm

För frågor, kontakta:
Mikael Karlsson, ordförande, Naturskyddsföreningen 070-316 27 22
Eva Eiderström, chef för Naturskyddsföreningens Bra Miljöval-kontor, 070-755 81 12

------------------------------------------
Detta är ett nyhetsbrev från Naturskyddsföreningen. Det går till intresserade i olika ämnen inom natur och miljövård. Skicka det gärna vidare till andra du tror är intresserade av innehållet.
Här kan du ändra dina adressuppgifter, ändra eller avsluta din prenumeration:
http://www.naturskyddsforeningen.se/snf/e-nyhetsbrev/index.htm
------------------------------------------
Bli medlem i Naturskyddsföreningen och stöd vårt natur- och miljöarbete!
http://www.naturskyddsforeningen.se/medlem
Handla böcker, CD-skivor och naturprylar i Naturbutiken:
http://www.naturskyddsforeningen.se/naturbutiken
Skänk en gåva till Naturskyddsföreningen och ge oss kraft att förändra!
http://www.naturskyddsforeningen.se/gava
-------------------------------------------
Har du frågor om nyhetsbrevet? Skriv ett brev till info@naturskyddsforeningen.se
--------------------------------------------
Naturskyddsföreningen är en miljöorganisation med kraft att förändra. Vårt arbete bedrivs både nationellt och internationellt och finansieras av medlemsavgifter samt bidrag från privatpersoner, företag och organisationer. Klimat, skog, miljögifter, jordbruk samt Östersjön och andra havsfrågor är våra viktigaste arbetsområden. Vi sprider kunskap, kartlägger miljöhot, skapar lösningar samt påverkar politiker och myndigheter. Vi står bakom världens tuffaste miljömärkning Bra Miljöval.
Anmäl
2007-06-27 10:20 #1 av: Ida

Ja det är sant. Det ser man inte särskilt ofta.

Anmäl
2007-06-27 12:45 #2 av: Pernilla

Helt riktigt! Jag ska börja fråga efter det! Tack för påminnelsen.

Anmäl
2007-06-28 02:37 #3 av: AnnaLundin

Sen kan man ju fråga sig vad som ska räknas som miljömärkning...

Det finns ganska gott om Öko Tex-textilier, är min erfarenhet. Öko Tex är iofs inte en direkt miljömärkning, men dess högsta klassificering innebär ändå att INGA giftiga ämnen används vid tillverkningen av dessa tyger/plagg etc efter det att bomullen valts ut för tygtillverkningen.

Tycker det är tråkigt när en såpass respekterad märkning inte finns med hos Naturskyddsföreningen.

Det är ju tyvärr så att den ekologiskt odlade bomullen oftast inte är den av högst kvalité. Och faktum är att även hög kvalité är ett miljöargument, för det behövs inte tillverkas lika många tröjor om man kan använda de befintliga under längre tid, t.ex till flera syskon etc...

Anmäl
2007-06-28 17:32 #4 av: precis

och om det nu inte finns nån bra miljö/etisk märkning, så minska ner på alla onödiga köp av de extremt billigaste kläderna... är priset väldigt lågt så bör man räkna med att anställda och/eller naturen utnyttjas/skövlas/förstörs... (och att kvaliten är sämre som anna lundin sa...)

Bomull är den gröda som behöver mest gödsel, besprutning och bevattning... som skitar ner och förstör mest jord och grundvatten och torkar ut floder och leder till dricksvattenbrist i hela asien...

Anmäl
2008-12-13 01:38 #5 av: kosmopolit

just det därför köper jag inte kläder ofta och försöker köpa från second hand också.

 

många som börjar med eko är dyra klädmärken som kan ta 2-3tusen för jeans tyvärr.

 

kappahl hade iallafall eko byxor för schyssta 500spänn sen hur mycke eko de verkligen e vet man inte alltid för de har olika standard och en del av innehållet e skit iallafall.

 

men köper absolut aldrig billigaste skiten och undviker h m osv

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.