Rekommenderas

Skippa besprutade jordgubbar

2007-06-21 18:19 #0 av: CarlS

Naturskyddsföreningen
PRESSMEDDELANDE
2007-06-21

Skippa besprutade jordgubbar -
köp ekologiskt till midsommar!

- En svensk konventionellt odlad jordgubbsplanta besprutas åtta gånger innan gubbarna plockas. Vi måste få fler odlare att ta steget bort från kemiska bekämpningmedel, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, som uppmanar alla att fråga efter ekologiska jordgubbar till midsommarfesten.

Den andra rapporten i Naturskyddsföreningens serie "Matens värstingar" handlar om något som i hög grad symboliserar den svenska sommaren - jordgubben. Jordgubbar hör till de produkter som odlas med mycket bekämpningsmedel. Enligt en provenkät som SCB gjorde bland jordgubbsodlare i Sverige behandlas en jordgubbs-planta med i genomsnitt 7,8 doser bekämpningsmedel under säsongen. Den vanligaste behandlingen är gift mot svampangrepp, sedan kommer ogräsmedel och medel mot småkryp som jordgubbskvalster. Importerade jordgubbar har i vissa fall visat sig innehålla det i Sverige förbjudna giftet karbendazim.

- När man köper frukt och grönt finns det all anledning att leta extra efter ekologiskt odlade jordgubbar eftersom det inte är tillåtet att använda kemiska bekämpningsmedel på eko-gubbar, säger Mikael Karlsson. Det är dags att fler odlare tänker nytt och går över till odlingsteknik som är skonsam mot natur och människor.

Även konventionell odling av jordgubbar kan bidra till att minska bekämpningsmedelsanvändningen genom ny teknik med korta kulturer, biologisk bekämpning, tunnlar och fiberduk.

- Vi uppmanar alla odlare att pröva de nya teknikerna så att användningen av kemiska bekämpningmedel minskar, säger Ylva Grudd, jordbrukshandläggare, Naturskyddsföreningen.

Importerade jordgubbar kan vara besprutade med bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige. I sju av tjugo prover som Livsmedelsverket tog 2005 på importerade jordgubbar fanns rester av bekämpningsmedel, ibland t o m över gränsvärdena.

Läs Natuskyddsföreningens rapport om jordgubbar:
http://www.naturskyddsforeningen.se/pdf/rap-jordbruk-jordgubbar.pdf

Hitta ekologiska jordgubbodlare:
http://www.krav.se/jordgubbsodlare

För frågor kontakta:
Mikael Karlsson, ordörande, Naturskyddsföreningen, 070-316 27 22
Mikael.karlsson@naturskyddsforeningen.se
Ylva Grudd, jordbrukshandläggare, 070-827 17 07
Ylva.grudd@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningens pressjour:070-655 46 19

------------------------------------------
Detta är ett nyhetsbrev från Naturskyddsföreningen. Det går till intresserade i olika ämnen inom natur och miljövård. Skicka det gärna vidare till andra du tror är intresserade av innehållet.
Anmäl
2007-06-22 02:05 #1 av: AnnaLundin

vet du hur bra det känns att konsekvent ha ratat alla jordgubbsförsäljare, för att kunna gå hem och plocka en skvätt i det egna helt obesprutade jordgubbslandet!

Anmäl
2007-06-23 15:12 #2 av: Ida

#1 Måste kännas skönt!

Jag köper också ekologiskt, så mycket det bara går!!

Odlar dessutom mina egna körsbärstomater nu, fast i kruka - i brist på trädgård!

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.