Etik & Miljö

Al Gore, "En obekväm sanning"

2007-05-01 11:06 #0 av: Terrierlina

Igår visade 4:an Al Gores omtalade film "En obekväm sanning". Måste verkligen hålla med om att sanningen kändes obekväm.... Jag kände mig verkligen illa till mods när filmen, som för övrigt var mycket bra gjord, var slut. Var är den här världen påväg egentligen?

Var det någon mer än jag som såg filmen och tyckte / tänkte någonting?

/Ryser och funderar på vad man kan göra för miljön.....

Anmäl
2007-05-01 14:02 #1 av: zzTCM

Jag tror att de flesta har vaknat nu och inser att det är allvar och framförallt att vi inte har så mycket tid på oss som vi kanske har trott förut. Det behövs sättas till mycket pengar och resurser nu om det ska gå bra.

Jag känner mig trots allt positiv nu. Har varit intresserad av miljöfrågor ett bra tag och tidigare kännt mig väldigt frustrerad över människors "likgiltighet" läs som jag tror det rädsla.

Jag tror att vi var och en får se över våra liv och titta på vad kan jag göra. Vi kan inte jämföra oss och säga "jag gör si och så". Var och en måste utgå ifrån sin egen livssituation och göra sitt bästa tror jag.

Min 18 åriga dotter såg " En obekväm sanning" och beslutade sig för att hyra den och se den en gång till. Hon tänker göra ett eget arbete i skolan om klimatförändringarna samt redovisa det muntligt för klassen. Hon har vaknat till och tar reda på hur det förhåller sig med saker och ting.

Som man sa i slutet på filmen. Våra barn får kräva av oss föräldrar att vi tar ansvar för vår planet. Vi i vår tur får upplysa våra barn.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Framförallt så ska vi sätta press på våra politiker vilket parti vi än tillhör. Det tror jag är väldigt viktigt!

Anmäl
2007-05-01 14:06 #2 av: charlie

Vad jag tycker är konstigt är att man alltid säger:

- Varför gör inte politikerna något?

Det kommer aldrig vara politiker som kommer kunna göra något. Det är marknaden, dvs alla människor som måste skärpa till sig. 

---

Anmäl
2007-05-01 14:15 #3 av: zzTCM

# 2 Men Charlie, det  är klart att politikerna som fattar beslut kan göra massor. Vi måste sätta krav på dem och tro på att vi kan påverka dem. Annars så gör de som de vill.

Jag tror att många människor i maktställning oavsett partitillhörighet skapar beslut som gynnar de själva. Så på så vis så tror jag som du säger alla människor måste skärpa till sig och inte svälja allt vad politikerna säger. Jag tror på den enskilde människans kraft att påverka.

Anmäl
2007-05-01 20:59 #4 av: Ida

Åh nej, missade jag den?! Jag har länge velat se den, tror att den är riktigt bra. Jag får också gå och hyra den någon dag...

Jag tror också att alla måste se till sig själv och göra vad man kan. Snabbt inser man att det är en mycket liten uppoffring i jämförelse med vad sådana förändringar kan göra om alla tar tag i saken.

 

Anmäl
2007-05-01 22:13 #5 av: precis

Bilbranschen sa i många år att det är helt omöjligt att bygga in katalysatorer/avgasreningssystem, bilarna kommer brinna upp. Miljörörelsen låg på och tjatade på politiker och ingenjörerna i storindustrin. 1992 blev det obligatoriskt m katalysatorer enl. lag. :)

Anmäl
2007-05-01 23:50 #6 av: CarlS

Det som Al Gore sa: Vi har tekniken och resurserna, det är bara de politiska besluten som måste till och viljan hos var och en gillade jag....

//CarlS, sajtvärd för svensknatur.ifokus.se

Anmäl
2007-05-01 23:54 #7 av: Sandra76

Kan säga att här slocknade lamporna en efter en och ljusen tändes ju längre fram  programmet kom...

Anmäl
2007-05-02 00:41 #8 av: precis

#7 och alla andra, ni kan ju kika in på "Klimatförändrings-inläggen" på svensknatur.ifokus om t.ex. "Låt planeten andas", genom att släcka ner. Jag försöker en gång till utlysa några fler kvällar som elfria. Nu när det är nästan dagsljus till niotiden på kvällen så är det ju lätt :)

Anmäl
2007-05-02 08:45 #9 av: zzTCM

# 6 Instämmer  det är bara de politiska besluten som måste till och viljan hos var och en.

EN sak man kan välja om man tror på den enskilda människans makt, är att bli medlem i Naturskyddsföreningen som är en POLITISKT OBUNDEN organisation. Då blir de ännu starkare, ju fler medlemmar ju starkare. Men då måste man tåla att politikerna får kritik förstås:) oberoende av vilket parti man tillhör. Man måste verkligen se klimatfrågan som en av de största och viktigaste politiska frågorna och dit har nog inte riktigt alla kommit, trots allt prat om miljö....

Några ex. De slog larm när det upptäcktes att allväderskläder för barn innehåller höga halter av miljögifter.

De riktar kritik mot regeringen och EU:s marina strategier för få konkreta åtgärder mot utfiskning och utarmning av haven.

De föreslår massor av konkreta åtgärder till vår regering om vad som behöver göras. Ta tvättmedlen t.ex. med förbudet mot fosfater. Där kom det en ändring några dagar efter det att Naturskyddsföreningen haft det med som en av åtgärder av en rad andra som de lämnat över till regeringen. De kommer knappast på åtgärderna själva politikerna om de inte får hjälp av kunnigt miljöfolk. Men de tar gärna åt sig äran våra politiker ofta utan att nämna var kunskapen egentligen kommer ifrån:) Så är det ofta när människor får makt oberoende av var man står politiskt. Så visst tvingas de lyssna på andra människor våra politiker. De har inte all kunskap själva. Makt innebär nödvändigtvis inte stor kunskap i allt.

 

Anmäl
2007-05-02 15:03 #10 av: Oskar

Mycket bra film! Även om man redan läst mycket om växthuseffekten och liknande så gav filmen en bra bild av helheten och läget just nu. Dock är ju filmen vinklad från ett enda håll...inga kritiker fick ju komma till tals...

Oskar

Anmäl
2007-05-02 22:13 #11 av: Sandra76

Ärligt talat så har vi tv fria kvällar , där allt släcks ner( dock inte frys o kylskåp)

Vi bor på landet så här är det ofta strömavbrott så vi har lärt oss att leva med det.

Men så har vi en son på snart 6 år som tycker det är mysigt att koka soppa på spritkök, eller grilla korv i spisen.

Jo, jag har varit inne på en liknande sida, så då slår vi 2 flugor i en smäll :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.