Hälsan framför allt

Rädda liv!

2007-03-05 22:22 #0 av: CarlS

Hej alla!

Lägger in följande vädjan här och hoppas att så många här på konsumentmakt.ifokus.se som möjligt vill kopiera av det och maila till sina vänner med flera...
Ni kan rädda någons liv med det! Det är en god vän som har skrivit ner detta budskap som själv har haft stroke men klarade sig bra tack vara att där fanns någon som visste vad det gällde!

Inlägget gäller stroke och hur man känner igen det och vad man kan göra åt det. Skicka gärna ett mail till dina vänner också. Det kan rädda ännu fler liv!

Läkare har enats om en metod att känna igen stroke genom 3 enkla frågor:

  1. Be patienten le
  2. Be patienten att LYFTA UPP BÅDA ARMARNA
  3. Be patienten att SÄGA EN ENKEL MENING sammanhängande, till exempel:
    "Idag skiner solen"

Om han/hon har svårigheter med någon av de tre uppgifterna, tillkalla genast läkare och ambulans (Ring 112) och beskriv symtomerna.

Läkarna som härigenom har upptäckt att en grupp lekmän kan identifiera symtom som svaghet i ansiktsmusklerna, svaghet i armarna och talsvårigheter,  vädjar till allmänheten att lära sig dessa tre steg. En vidare användning av dessa steg kan möjliggöra en snabb diagnos och behandling av stroke och undvika hjärnskador.

En läkare har sagt att om var och en som får detta email vidaresänder den till 10 personer bör åtminstone Ett liv räddas!

ATT BOTA EN HJÄRNBLÖDNING ELLER STROKE
En neurolog bekräftar att om man ringer honom inom de första 3 timmarna så kan han bota helt effekten av en hjärnblödning eller propp, så kallad stroke!

HUR KÄNNA IGEN EN STROKE?
Ofta är det svårt att känna igen symtomen av en hjärnblödning eller propp i hjärnan. Tyvärr kan bristen på kunskap visa sig fatal!
Offret kan lida hjärnskador om hjälparna (det vill säga du eller jag) inte lyckas känna igen symtomerna av en stroke.

Här en nyttig historia:
Under en grillfest snubblade en deltagare och föll mjukt ner på marken. Hon försäkrade att hon mådde bra (de andra var redan färdiga att kalla på ambulans) och att hon bara snubblat på en stenplatta för hon hade nya skor.

Vännerna hjälpte upp henne och gav henne en ny tallrik med mat-hon verkade något yr, men bestämde sig för att fortsätta som om inget hänt.

Senare ringde hennes man til vännerna och sa att hon förts till sjukhus - (kl.6:00 em avled hon)
Hon hade drabbats av en hjärnblödning under grillfesten.

Om hennes man och vännerna hade vetat hur diagnosticera en hjärnblödning hade hon kanske varit i livet än i dag.

Så skicka detta till så många ni känner och lär er själva de tre stegen. De kan rädda någons liv. kanske din far, din mor, dina barn, annan nära anhörig eller någon helt främmande person!

Tack för din medverkan

Hälsningar
Carl

Anmäl
2007-03-06 02:30 #1 av: Celia

Det är mycket svårt att känna igen en stroke, även för en del läkare :( Själv blev jag inlagd på öronkliniken i tron om att jag hade fått virus på balansnerven. Först någon dag senare (när jag genomgått och klarat alla örontester) förstod de att något annat var på tok. En magnetröntgen visade då att jag hade en propp på balanscentrat i hjärnan.

Därför är det viktigt att läsa det som CarlS skriver här. Lär er detta utantill, för har ni otur så kommer patienten till fel läkare... och då kan en påläst få denne på rätt spår :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.