Bojkott

Bojkott

2007-01-18 01:29 #0 av: Ida

Vad anser ni om bojkott, är det ok? Anser ni det vara ett barnsligt tillgrepp som för tankarna till miljöaktivister, eller kanske ett effektivt sätt att markera sin åsikt? 

Finns det vissa situationer som lämpar sig bättre för bojkott (tex när företag använder oetiska produktionsmetoder) eller kan man bojkotta vad som helst?

Vore intressant att höra era tankar om detta...

Anmäl
2007-01-18 09:15 #1 av: StefanW

Väldigt kluven! Ett dåligt exempel på bojkott var det Arla i Sverige drabbades av p.g.a. teckningar som var publicerade i en Dansk tidning, de själva hade ju ingenting med dom att göra! Sedan är det väl en av de få medel som slutkonsumenten har att tillgå för att få till en ändring.

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-01-18 09:54 #2 av: RolfH

Eftersom det är tillgång och efterfrågan som styr hela marknaden så tycker jag att konsumenterna skall använda det medel de har, att minska efterfrågan på varor/tjänster man är missnöjda med.

Anmäl
2007-01-21 17:31 #3 av: precis
Om jag väljer en vara ifrån bolag X så innebär det ju indirekt att jag bojkottar alla konkurrenters varor... jag bojkottar bl.a. chips och läsk ifrån alla bolag, plus att i år avstår jag från mängder av varor och produkter (i mitt lilla personliga projekt: Buy Nothing 2007)
så konsumentens makt är stor :)
Anmäl
2007-01-21 19:01 #4 av: Ida

#3 Jag håller definitivt med dig! Indirekt bojkottar man ju allt som man inte köper, men jag tänkte om man satt i system att inte köpa en viss produkt stärks ju det ytterligare.

Som tex jag och transfetter. Köper ingenting med transfett i.

Anmäl
2007-01-21 20:08 #5 av: BigBr

# 3 & 4

Inne på samma linje som ni klart jag måste stödja det jag tror på med mina pengar. Varje gång jag köper något så överför jag energi/styrka/pengar till alla i kedjan bakom produkten, vill att mina pengar ska hamna i "goda hände".

Organiserade bojkotter däremot vet jag inte, klart man struntar i att köpa från företag som man inte gillar, men det är väldigt svåröverskådlit, pengar far hit och dit (mest åt samma håll Penga mun ) ägarförhållanden ändras timme för timme.

Då är det lättare att köpa BRA produkter (läsa läsa innehållsföteckning) och inte fundera så mycket på resten.

Kanske är det oxå viktigt som Precis säger att avstå helt från produkter som inte är bra för oss, våra barn, miljön eller våra medmänniskor runt om i världen.

 

 

Anmäl
2007-01-21 21:39 #6 av: AndersE

Varje gång man gör ett köp påverkar man världens utveckling.

Jag försöker undvika att göra köp som stödjer en utveckling jag ogillar, dvs även om varan är bra men jag ogillar något kring det kan jag avstå.

Jag tycker det är helt OK att organisationer uppmuntrar till bojkott. Precis som sagts är det ett viktigt påtryckningsmedel.

Jag ogillar när folk skyller på att det kvittar vad just de gör...

Jag lät t.ex bli att köpa franska viner när fransmännen sprängde atoller i luften.

 


Anmäl
2007-01-21 23:21 #7 av: StefanW

# 6 det bilr som "droppen urholkar stenen", fr. latinet Gutta cavat lapidem, den lilla kan segra över den stora!

(Det fullständiga ordspråket är Gutta cavat lapidem, consumitur anulus usu - droppen urholkar stenen, ringen nötes genom användning)

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.