Etik & Miljö

Etik och moral, var går Din gräns?

2007-01-19 16:43 #0 av: AnnaLundin

 Kan Du tänka dig att välja bort produkter som kanske är bättre än konkurrenternas, för att tillverkare och/eller återförsäljare inte håller sig till etik och moral eller på annat sät beter sig knäppt? Var går din gräns?

Jag är mamma till tre små barn och är således inne i blöj- och barnmatsperioden - även om den börjar lida mot sitt slut.

Jag själv har valt att fästa vikt vid vissa barnmatstillverkares tidigare (fortfarande??) marknadsföring av produkter i tredje världen och att HELT undvika deras mjölkersättning, välling, burkmat etc till mina barn. Detta då jag anser att det är grymt både oetiskt och korkat att försöka lura i dessa oftast fattiga mödrar att det ska vara bättre med deras substitut än den äkta bröstmjölken. Att det sen resulterade i att de spädde ut mjölkersättningen mer än rekommenderat, av ekonomiska skäl, gjorde ju att barnen blev undernärda i stället. Ledsen

Det val jag gjort på barnmatsfronten är alltså att använda Semper, ägt av sveriges bönder, samt ekologiska Hipp.

På blöjfronten har jag även där valt bort det fabrikat som av någon anledning har lotion i blöjorna, för VARFÖR ska man ha det?? Att de dessutom har en väldigt aggressiv marknadsföring där man till och med kan hitta bäbisar med svart mascara (HUR kan man ens tänka tanken???), då har min gräns passerats och jag undviker det som pesten! Och väljer hellre det svensktillverkade fabrikatet, med mindre av uppseendeväckande TV-reklam och utan lotion.
(till första barnet provade jag Icas egna bjölor i början för att jag trodde de var billigare. Hade en hel del lackage med dem... Sen insåg jag att de kostade ungefär samma som de mer kända märkena och provade dem i stället = mkt mindre läckage och bättre för oss.)

Anmäl
2007-01-19 17:16 #1 av: Linda

Jag tycker inte att semper har gjort fel, dels så har de faktist givit bort väldigt mkt produkter som välgörenhet till fattiga länder, dels så har ofta undernärda mödrar ingen mjölk att ge..

Men kaffe, bananer etc är jag noga med att de är ekologiska och inte plockade av barnslavar..

När det gäller kläder så hoppas jag att jag är en god medmänniska och ser över i den månen jag kan veta var de kommer ifrån..

-Sedan är jag kluven till barnarbete..hällre framför en symaskin kanske än i sex industrin..

Bljöjorna i sverige har sällan lotion men när vi varit utomlands så stank alla pampersblöjorna parfym!!Huva!

Nä man vill ge sina barn bra start som goda konsumenter och på så sett så pratar vi ganska mkt om varorna vi köper och låter de gärna vara med. 

Anmäl
2007-01-19 17:45 #2 av: Ida

Jag väljer bort produkter som jag vet har tillverkats på ett oetiskt/miljöfarligt sätt. Det är dock inte alltid så lätt att veta.

Rättvisemärkt och KRAV kommer jag dock att undersöka närmare i artiklar framöver.

 

Anmäl
2007-01-22 14:52 #3 av: Oskar

Om möjligt väljer jag miljövänliga, rättvisemärkta m.m. produkter om det finns.

Anmäl
2007-01-22 16:54 #4 av: Annette

#1. Linda, du har nog inte förstått hur det gått till i de fattiga länderna.

Mammorna har blivit ilurade att bröstmjölksersättningen är mycket bättre än bröstmjölk. De slutar amma och ger ersättning, deras egen mjölkproduktion sinar. Bröstmjölksersättningen skall blandas med vatten, i många länder är vattnet rent otjänligt. Det kan bara sluta med katastrof.

Inget kan vara bättre än äkta bröstmjölk.


Anmäl
2007-01-22 18:30 #5 av: AndersE

Tidigare kunde jag välja såväl Findus som Semper barnmat. När det började stå Nestle på Findusburkarna var det bara Semper kvar.

Varför betalar man dyrt för ett varumärke för att skrota det?

Svaret på frågan i #0 är att jag absolut försöker att påverka världen positivt när jag handlar. Etik och moral finns med i beslutsprocessen...

(Vilket inte innebär att jag alltid har tillräcklig kunskap för att kunna handla etiskt/moraliskt.)

 


Anmäl
2007-01-22 22:35 #6 av: Linda

#4 Det har du rätt i att bröstmjölk är bättre men jag hävdar ändå att många inte har mjölk åt sina barn.

Anmäl
2007-01-22 22:42 #7 av: Engla

Jag försöker att använda icke djurtestade produkter, men det är svårt, för de är ganska dyra. Just nu handlar jag det mesta av mitt smink på Body Shop som jag tycker har bra produkter.

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

Anmäl
2007-01-22 22:47 #8 av: Annette

#6. Så kan det väl vara. Men till saken hör att de som har mjölk till sina barn blir felaktigt informerade att bröstjölksersättning är bättre. Men eftersom de vare sig har pengar att köpa den för eller tjänligt vatten att blanda den med så blir resultatet inte särskilt bra. För du tro väl inte att företaget skänker bröstmjölksersättning i all evighet?


Anmäl
2007-01-23 00:00 #9 av: AnnaLundin

Det är dessutom inte Semper utan Nestlé som prackar på de fattiga länderna mjölkersättning - som de blandar i för svag spädning (för att dryga ut det), och i otjänligt vatten.

Såvitt jag förstått så finns inget som indikerar att dessa mödrar saknar bröstmjölk...

Anmäl
2007-01-23 02:12 #10 av: Ida

Jag har inte satt mig in i mjölk och vällingdjungeln än, men kan tänka mig att det finns tvivelaktigheter där med.

 

Anmäl
2007-01-23 10:57 #11 av: AndersE

#9 Vem har skrivit något annat?

 


Anmäl
2007-01-23 11:13 #12 av: precis

Gravida mammor i fattiga länder lär ju knappast äta mat eller tillskottsämnen som folsyra och extra vitaminer enl. svenska rekommendationer... så de är nog rätt undernärda när det väl blir amningsdags...

Anmäl
2007-01-23 13:14 #13 av: AndersE

#12 Och...?

 


Anmäl
2007-01-23 16:10 #14 av: AnnaLundin

#11 Linda har skrivit något annat, i inlägg #1 och inlägg #6.

#12 Det är väl möjligt att kvinnorna där blir undernärda när de ammar, men det försvarar väl inte att de ska mata sina bäbisar med ersättning i för svag spädning och tillverkad på dåligt vatten. Det är väl bättre att de ger mödrarna ordentligt med mat i så fall, så att de kan producera bra med mjölk till sina bäbisar!

Anmäl
2007-01-23 17:28 #15 av: AndersE

#14 OK!

 

 


Anmäl
2007-01-24 17:29 #16 av: precis

#13 o 14 Det är många som är undernärda hela sitt liv. Jag försvarar inte heller dåliga produkter till tredje världen. Jag pekade på ett stort moraliskt problem som det stora nederländska bolaget skiter i, bara för att göra en slant.

Ofta ställer europa till med problem när man skickar bistånd eller exporterar billigt subventionerat socker från överskottet. Bl.a. sydafrikanska sockerbetsodlarna har nästan helt gått i konkurs för att deras försäljning blivit nästan noll

Anmäl
2007-01-24 21:18 #17 av: Linda

#14 Nej jag skrev inget annat!

Och antar att du e värsta sprut ko morsan och haft mjölk till hela kvarteret när du ammade?

-jag själv trots att jag är i i land med mat, vitaminer etc hade inte det..

-Så hur 17 tror du på fullaste alvar att en kvinna som inte änns själv får i sig vätskan för dagsbehovet kan försörja sitt barn?

Antar att du inte ger dig i debatten och dessutom så leder tråden åt fel håll...

Linda pst faktist också mamma....

Anmäl
2007-01-24 22:10 #18 av: AndersE

#17 Jo, det går att tolka ditt #1 som att du tror att Semper var inblandad i mjölersättning i Afrika...

Det här handlar ju inte om att hjälpa mammor som inte kan amma. Det handlar om att Nestle på ett cyniskt sätt övertygade mammor i Afrika om att Nestle produkter var överlägsna bröstmjölken. Nestle tjänade säkert pengar men orsakade också mycket skada.

Många (med mig) minns detta och betraktar fortfarande Nestle som ett gigantiskt företag utan hjärta. Jag tycker dessutom att många av deras produkter är dåliga. Nestle är helt enkelt inte den typ av företag som jag vill stödja.

Alternativet i barnmatshyllan är Semper. Jag har inte alls så dåliga associationer till det varumärket - alltså köper jag Semper.

 


Anmäl
2007-01-24 22:27 #19 av: Linda

Ja tydligen kan man/du;) feltolka ganska mycket , AndersGlad

Jag vill tona ner mig lite nu när jag läste om inlägg nr 17 så framstod det faktist lite otrevligt av mig och det var inte meningen.

Vad jag ville framhävda som inte har med etik och moral att göra är att jag inte tror att bröstmjölk i alla lägen/går /fungerar och att mjölkersättningar är inte "skit."

Vänligen/Linda

Anmäl
2007-01-24 22:30 #20 av: Margareta

Jag valde bort alla blöjföretag till mina 3 och hade tygblöjor på hemmaplan. Billigare och bättre hävdar jag. Vi märkte stor skillnad under semesterar när vi "fuskade" med vanliga blöjor.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.