Livsmedel

Diskrimineringsfråga

2012-01-13 17:04 #0 av: [GunillaR]

Butiken där jag bor och där jag varit kunde nästan dagligen de senaste fem åren har bytt ägare från 1 januari. Den nya ägaren förbuder att handla produkter innehållande fläsk/gris. Det är alltså bara halal-produkter som nu finns att tillgå där.

Får man lov att diskriminera kunder på detta sätt?

Jag var precis inne och skulle köpa leverpastej och fick då beskedet av en anställd, att nye ägaren bestämt detta.

Var kan man vända sig?

Diskrimineringsmannen eller Konsumentombudsmannen?

Anmäl
2012-01-14 09:39 #1 av: Åsa S

Det är inte diskriminering en affärsägare får sälja vad han vill så länge som det är lagliga produkter han får även ha den inriktning på butiken han vill ifall det inte är en central kedja. Det är inte diskriminering. Vill han erbjuda personer som inte äter griskött en säker matbutik att handla i där de vet att de kan handla allt utan att riskera få med sig griskött hem så får han göra det.

 

Här är ett annat exempel: Om en klädsbutiksägare bestämmer sig för att bara rikta in sig på storvuxna människor som kräver stora storlekar så får man ju göra så, det betyder ju inte att man diskriminerar smala människor.

 

Anmäl
2012-01-14 12:32 #2 av: [GunillaR]

Det är inte riktigt samma sak, för storvuxna människor och deras klädbehov har ingenting med religion att göra.

Det kanske inte är diskriminering i lagens betydelse men det är ett ordentligt övertramp med en mycket stor fräckhet som skapar en reaktion hos de boende i området som inte är muslimer.

Vi bor ju i landet Sverige som INTE är muslimskt.

 

Anmäl
2012-01-15 22:25 #3 av: walter

Jag ser inget konstigt att affären har en speciell inriktning. Det finns affärer som inriktar sig enbart på asiatisk mat och det skulle kunna dyka upp affärer som har som speciell inriktning för dom som är veganer, det är samma sak. Kan inte ens se det som något övertramp, bara en speciell inriktning inget annat.

 

Anmäl
2012-01-16 00:01 #4 av: [GunillaR]

Vi har helt klar mycket olik syn på det som inträffat.

Jag har varit i kontakt med några grannar här och även talat med affärsinnehavaren. Som det ser ut just nu så ska det nog reda upp sig.

 

Anmäl
2012-01-16 19:42 #5 av: Ninjakossan

Om den nye butiksägaren valt att inrikta sig på att sälja halal-produkter så är det upp till honom. Hans butik, hans verksamhet, han som väljer. Han begår inget lagbrott, det finns ju massor av inriktade butiker inom mat, kläder, böcker och allt annat.

Jag förstår inte vad du blir upprörd över. Affärer byter ägare och inriktning, stänger igen och öppnar nytt, så är det ju bara. Du får väl handla i en annan butik.

Anmäl
2012-01-16 22:19 #6 av: [GunillaR]

Det finns många äldre på detta området som inte orkar åka till stan och handla varje dag. Om det finns en butik i ett bostadsområde som "servar" området (utan konkurrens) så bör det ju finnas viss service till kunderna. Denna service får inte raderas på grund av religiöst trams!

Visst - jag kan handla i många andra butiker, men det är inte detta som sakfrågan gäller.

Att det inte är diskriminering är jag klar över nu, så kanske rubriken är missvisande.

Diskussionen är över för min del eftersom det inte handlar om diskriminering.

Därför ska jag ta upp frågan i ett annat forum.

 

Anmäl
2012-01-18 12:48 #7 av: Ninjakossan

Det är ju fritt fram för dig att starta en butik som erbjuder den service ni saknar. Det finns inget som säger att han måste erbjuda en viss service. Att ha en butik i närheten är en bekvämlighet, inte en rättighet. Om de äldre inte orkar så kan de:

  1. Börja äta halal-kost
  2. Få hjälp från sin familj/vänner/hemtjänst
  3. Flytta

 

Anmäl
2012-01-18 16:53 #8 av: svenake

4. Beställa via nätet! Glad

Anmäl
2012-01-19 16:32 #9 av: KickanW

Detta är på intet sätt diskriminerande.

Visst är det tråkigt om de äldre inte har möjlighet att handla det de vill, men då fungerar ju faktiskt marknadsekonomi. Konsumenter har ingen möjlighet att begära vad en butik ska sälja eller var butiken ska ligga. Om det skulle finnas några krav på sånt så skulle det ju behöva vara statligt.

Jag tycker att väldigt många butiker säljer alldeles för lite vegetariska alternativ, men inte är det diskriminering mot vegetarianer. Man skulle ju kunna dra det precis hur långt som helst om det skulle fungera på det sättet.

Anmäl
2012-01-24 00:26 #10 av: Elshira

Som sagt, det är ju inte diskriminerande.

Men jag tycker det är synd att de äldre ska få problem med att köpa sina dagliga varor.

Kontakta komunen och berätta om detta och säg att du gärna hade haft en butik till i området, både för din egen och för andras skull. Tycker de att området är tillräckligt stort för en butik till så finns det säkert möjlighet att de försöker fixa en butik till. Annars får de ju istället kosta på hemhjälp.

Men annars får du väll helt enkelt vänta ett år tills denna butik ev går med förlust och senare konkurs om det är så att butiken försökt vända sig till en för liten målgrupp (för få muslimer i området).

Anmäl
2012-01-24 12:25 #11 av: [GunillaR]

Som jag sagt innan så är det inte diskriminerande, så ingen mer behöver berätta detta för mig. Jag har fått klara besked av DO.

# 10 - Det verkar ju ändå som att här finna lite mänsklighet på sajten, tack Glad

Jag ska på ett möte på fredag på föreningen där jag bor och ska då ta upp problemet. Har talat med en del grannar och fd grannar som bor i området och får samma reaktion - att detta är diskriminering. Men det är det ju som sagt, inte.

Men det är mycket fel om äldre människor ska behöva flytta på sig som föreslås i denna tråd.

Det var ett bra förslag att ta upp frågan med Kommunen, men jag vill veta vad som säges på mötet på fredag först. Man kan kanske ordna med en protestlista. MKB borde ju också ha något att säga om saken eftersom MKB äger alla fastigheter i området.

Vi som inte är muslimer är tillräckligt många för att kunna orsaka sämre tider för affärsinnehavaren, om vi bojkottar butiken.

För övrigt så pågår där barnarbete också, en kille på högst 7 år jobbade i butiken i helgen........... Men detta är ju en fråga för Handels. Likaså har ny personal anställts istället för de andra. Dessa människor är ju mycket släktberoende ifrån där de kommer och familj/släkt ska först ha anställning.

Man har för övrigt också tagit bort all öl.

Som sagt, det finns en del att inte blunda för.

 

Anmäl
2012-01-24 15:06 #12 av: Åsa S

Angående att släkt anställs så är det ofta likadant i svenska företag. Tar man över ett företag så brukar personalen ha rätt fortsätta sin anställning MEN i lagarna om anställning finns ett undantag och det är att företagaren har rätt att ersätta personalen med familjemedlemmar ifall man vill ha ett familjeföretag.

 

Barnarbete borde man ju kunna polisanmäla väntar man på att facket ska reagera kan det ju ta väldigt lång tid.

Anmäl
2012-01-24 15:43 #13 av: [GunillaR]

# 12 - Jag vet inte hur man hanterar frågor om barnarbete, jag skulle misstänka att facket överhuvudtaget inte alls är inkopplat i denna butik eller liknande butiker. Facklig verksamhet förekommer ju inte alls i dessa länder och då blir det säker inget som man kopplar in "per automatik" som om det är ett företag med svenska traditioner.

Polisen.........ja det kanske är så!

Får höra vad som sägs på mötet på fredag.

 

Förresten så är ölen tillbaka på hyllorna!

 

Anmäl
2012-01-24 15:56 #14 av: walter

Jag ser inget konstigt att affären har ett visst sortiment och plockar bort vissa saker. Jag handlar för det mesta på ICA, men för vissa varor går jag till coop. Nu vet inte jag hur mycket som plockats bort, men utgår från att man kan köpa det nödvändigaste.

När det gäller barnarbete, jag tror knappast att det är det. Utan det är nog snarare så att det är sonen till någon som arbetar där. Många familjeföretag så kommer barnen dit efter skolan och även hjälper till. Kommer nog finnas barn där rätt ofta kan jag tänka mig. Dom kanske inte har barnpassning eller bara så att barnen vill vara med föräldrarna så jag ser inget konstigt med det heller.

Anmäl
2012-01-24 17:47 #15 av: Fridaybrew

Jag tycker det stinker rasism i sättet du väljer att uttrycka dig och din avighet till hela situationen. Det måste verkligen sticka i ögonen att en blatte kommer och köper "din" butik. Om du bryr dig så grymt mycket  kan du och dina svensonrassar gå ihop och köpa butiken från honom. Men det är ni väl för dumsnåla för att göra, klart det ska gnällas på allt som är nytt i jantesverige. Fan för invandrare som jobbar och betalar skatt, så du kan gå hemma och stämpla. Måste verkligen svida.

 

Om dom inte säljer fläsk starta upp en egen butik som säljer bacon, leverpastej och allt annat som saknas. Du har världens chans att verkligen tjäna storkovan här.

 

 

Anmäl
2012-01-24 17:54 #17 av: [Moa-]

GunillaR; det du sysslar med är ren rasism! Frågan är inte om de kan anmälas för diskriminering utan det är nog närmare att du skulle kunna fällas för hets mot folkgrupp...

Vill du ha en "svensk-butik" så starta den och driv den? Svårare än så är det inte. Ingen skulle kunna tvinga dig att ha halalslaktat kött i den. Startar jag en garnbutik kan ingen tvinga mig att ha grönt garn i den om jag inte vill...

Kommunen startar inga butiker, det är inte kommunens uppdrag utan vi har marknadsekonomi i Sverige.

Jag kan seriöst inte se problemet, vilka varor är det du så desperat behöver kunna handla i den lokala närbutiken som du inte kan idag? Du kan om du vill äta kött, äta det som erbjuds i butiken? Eller så går det utmärkt att äta vegetariskt?

Anmäl
2012-01-24 18:33 #18 av: LaSadie

Sluta gnälla och se till möjligheterna som detta ger. Testa nya rätter, mat som inte innehåller griskött.

Anmäl
2012-01-24 19:02 #19 av: walter

Finns ytterligare en aspekt på det hela och det är den ekonomiska. Tittar man bara på fasta kostander som lön och kostnader för fastighet. Har man en anställd plus ägaren så måste ett företag dra in närmare 300 000kr per månad och det bara för nödvändiga kostnader. För varje ytterligare anställd så ökas kostnaden med närmare 100 000.

Så det kan vara så enkelt att endera ha den butik som finns nu eller ingen alls. Att många handlar där spelar ingen roll utan det som är viktigt hur mycket man handlar.

Anmäl
2012-01-24 23:30 #20 av: svenake

Personligen har jag varit inne och handlat många gånger i  "invandrar"-butiker   och jag gillar deras sortiment.

Dom har "falukorv"    som är   är lika god som den var på 50-talet!  - gjord på  kalkon.  (tillverkad i skåne på ingelsta-kalkon)    Eftersom  det är kalkonkött så heter den  "Kung Ingels korv"      Gissar att   Ingelsta kalkon även tillverkar   leverpastej  som är lika god (eller godare??)   än gammaldags leverpastej.    Tror att Ingelsta kalkon har en hemsida?

Alltid bra bemötande  och  hyffsat sortiment i dessa affärer.

Anmäl
2012-01-24 23:36 #21 av: [GunillaR]

Oj det var påhopp som hette duga!

Vet inte vilka frågor jag ska besvara eller vilka jag ska strunta i att besvara.

Nej vet ni, detta ger mig ingenting

jag som är rasist, jobbar inte utan stämplar, jag är säkert nazist också och bränner judar i en ugn som jag har i källaren också.

Jag ber sajtägaren att ta bort denna tråd.

För säkerhets skull skickar jag pm om detta.

 

Anmäl
2012-01-24 23:41 #22 av: [GunillaR]

# 17 - Jag är 65 år och har varit sjukpensionär sedan 1998. Jag vare sig kan eller orkar driva en butik. Även om jag var 40 och frist så skulle jag aldrig driva en butik med livsmedel.

Det måste väl för sjutton finnas alternativ till att bli kallad rasist för att man ifrågasätter att endast halal-slaktade varor får säljas i en butik, i denna butik som hör drivits av muslimska familjer förut och där det fanns chark med fläskkött, färdiga rätter med köttbullar från scan osv.

Detta är ju helt otroligt.

Mer för mig finns inte att säga

Anmäl
2012-01-24 23:48 #23 av: [Moa-]

GunillaR; fast du måste ju själv inse att en butiksägare själv måste få välja vad denne vill sälja och inte? Allt annat är ju endast orealistiskt och vore inget annat än en planekonomi, något som majoriteten av svenska folket inte ser som ett alternativ.

Nej, jag anser att din argumentation rakt igenom haft rasistiska förtecken, den speglar inte alla människors lika värde.

Jag tycker att det är jättebra att det finns alternativa butiker, oavsett om dessa specialiseras sig på mat från mellanöstern, Asien eller kanske vegetariska varor!

Anmäl
2012-01-24 23:55 #24 av: [GunillaR]

Jag har har skrivit till sajtvärden och bett henne avgöra om hon ska stänga tråden eller ta bort den helt.

Så jag tänker inte säga ett ord till om någonting.

Detta är ju fråga om mobbing!

 

Anmäl
2012-01-24 23:58 #25 av: [Moa-]

GunillaR; det handlar om att andra människor har en annan syn på saker än dig, något som du måste kunna respektera. Jag står som sagt för alla människors lika värde och fria vilja.

Någon mobbing eller några personangrepp kan jag inte finna i denna tråd.

Anmäl
2012-01-25 00:19 #26 av: KickanW

Om vi nu ändå gett oss in i den disksussionen vill jag tillägga en sak.

Att GunnillaR skriver tveksamma och fördomsfulla saker är en sak - Att vara rasist är en annan.

Även om man tycker att något är fel och bryter mot idén om allas lika värde så måste man passa sig för att använda ord som är så pass laddade som rasism, när det dessutom inte ens stämmer på ordets rätta betydelse. Det skapar bara förvirring och "inflation" av användandet, vilket gör att det förlorar sitt rätta värde. Tycker tyvärr att man kallar lite allt möjligt för rasism för ofta, bara för att man vill ha en effekt. Det GÅR att föra fram det hela utan att använda ordet.

Att skriva på det här sättet om "invandrarbutiker" och vad de väljer att sälja kan tyckas fördomsfullt, kränkande, generaliserande, inskränkt osv men inte rasistiskt.

Och gällande ämnet så står jag fast vid att det skulle bli väldigt konstigt om man skulle kunna bestämma att alla livsmedelsbutiker måste sälja allt... Inte bara konstigt heller utan fullständigt ohållbart.

Anmäl
2012-01-25 01:17 #27 av: Elshira

Ja om butiken blir kvar så går den ju med tillräcklig vinst, går den med tillräcklig vinst finns det en stor marknad! Finns det en stor marknad så är det bara att acceptera att ni är en minoritet som ogillar butiken och då är det ju bara att acceptera att det är ni som får "maka" på er.

Det hade ju lika bra kunnat blivit en asiatisk butik, och ni hade då inte hittat allt ni behöver då heller.

Det är ju liksom inte någons fel alls att just denna butiken hamnade där den gjorde. Den förra handlaren behövde av någon anledning sälja sin butik och en annan butiksägare tar plats. Det finns ju ingen som förutsätter att vissa varor ska eller bör finnas i en butik.

 

Om TS hade bott i egypten t.ex så tror jag nog du hade varit glad över att kunna köpa bacon där, men jag tror inte du varit särskillt gla dom du behövt rätta dig efter "landets seder" och enbart äta halal bara för att du bor där.

 

Men som sagt, börja med föreningen som sedan hör av er till komunen. Men jag har ingen aning om vad de tänker göra, det är ju ingen som tvingas att bo där så att säga.

Anmäl
2012-01-25 05:41 #28 av: Fridaybrew

Illuminati förvånar inte vilket man kan se i Gunillas uppviglartråd precis som denna :
http://illuminati.ifokus.se/discussions/4f1059edd3b4fd400100c970-vem-tar-over?discussions-1
Dock med den stora skillnaden att de känner sig hotade precis som vanligt iofs. Så nog var denna tråd medvetet rasistiskt från trådskaparen redan från början, hon var medveten om detta dessutom vilket kan utläsas i den länkade tråden.

Gunilla har även tagit bort sin användare.

Det är fascinerande att här kommer en invandrare som betalar skatter genererade i hans verksamhet och betalar gunillas sjukpension och hon har mage att ta på sig offerrollen. Det är så lågt att man inte kan förstå.

 

Att be en islamsk butiksägare att sälja fläsk, är som att be svenska kyrkan utomlands att sälja satanistböcker. Klart som tusan de inte kommer göra det då det är i konflikt med deras religion. Detta fattar inte inskränkta Gunilla, förstår man inte något så simpelt som detta och orerar på som hon gör. Det leder till en olustik och orättfärdig inställning gentemot invandrare. Gunilla uppviglar sin omgivning mot denna nya affärstagare, om butiken kommer utsättas för sabotage vet man iaf vart gnistan kommer ifrån.

Rasism måste bekämpas, den ska även bekämpas när den är vid matbordet hemma. Vardagsrasism är bland det värsta och det är det som föder extremister, som hjärntvättats av sin omgivning via små kommentarer.

Denna tråden är oroande för sverige.

Dock underbart att se att många i denna tråd valde att stå upp för religionsfriheten och för svenska värderingar och säga ifrån mot denna vardagsrasism.

Anmäl
2012-01-25 15:25 #29 av: JossanH

Jamen där fanns ju en del rasistiska tankar må jag säga.. Akta er inte för västvärlden utan de från öst! De har infiltrerat min matbutik så nu är det krig!!

Medarbetare på iller.ifokus

Anmäl
2012-01-25 16:10 #30 av: AnnaLundin

en spontan fundering - hade trådskaparen reagerat på samma sätt om butiksinnehavaren valt att ha en vegetarisk inriktning på butiken? Är det den snäva inriktningen som stör eller är det det faktum att det handlar om halal?

Anmäl
2012-01-25 17:38 #31 av: walter

Något som gör mig rädd eller vad jag ska kalla det. Är att dom som är emot butikens sortiment inte verkar tänka på konsekvenserna av en eventuell bojkott.
Om det skulle bli en bojkott och butiken får slå igen så kommer det med största sannolikhet inte bli någon ny butik. För det visar då att kundunderlaget är alldeles för litet för att drivas på vanligt sätt.

Det kan vara så enkelt att ändra på sortimentet och även göra om det till familjeföretag är rent ekonomiska anledningar. Kanske enda sättet för att få en butik i det området att bära sig.

Anmäl
2012-01-25 23:21 #32 av: [GunillaRII]

Hej igen!

Detta är TS som dyker upp i en ny skepnad.

Jag blev förbannad igår efter påhoppet av Fridaybrew och efterföljande drev som villigt lät sig ledas in i mobbinghopen.

Fridaybrew, jag frågar dig öppet vad du tycker dig ha för rätt att dyka på mig sådär och dessutom lägga in andra trådar som jag skrivit? Vad har du vunnit på detta? Mår du bättre nu? Uppenbart har jag rört vid något hos dig som stört dig - men detta är ditt problem och inte mitt.

IFokus är ett öppet forum där det skrivna ordet respekteras, liksom åsiktsfrihet. Jag hymlar inte om vad jag känner för den muslimska traditionen, jag döljer mig inte bakom några andra utan jag säger rakt ut som jag känner och tycker.

Om du vill ta upp till diskussion om invandrarfrågan så är du välkommen, men då förutsätter jag att det är en vuxen diskussion och inte någon slags lekstuga där man sitter och kastar grus i ögonen på den andra.

-----------------

Och så till er andra som föredrog en vuxen diskussion.

Visst ska där finnas olika möjligheter till olika sorts varor i olika butiker. Det bästa vore ju om samma butik kunde förse ortens invånare med största sortiment så att alla vore nöjda. Så var det också här i området förut. Det fanns lite av varje även om det var muslimska ägare. Eftersom denna butik är ensam på området och där även finns Posttjänster så bör man respektera att serva området och dess invånare så gott det går, speciellt med tanke på att det bor gamla människor som är beroende av butiken.

Men kanske butiksägaren ifråga får tänka om, för det planeras nya byggnader i området varav fler butikslokaler ska inrättas. Förhoppningsvis blir det nyttig konkurrens.

Det jag tänker göra är att försöka få till en namninsamling från föreningen som ska överlämnas till butiksägaren. Som jag sagt innan så ska det vara ett möte i föreningen på fredag. Kanske några goda råd kan komma utav detta. Det återstå att se.

Problem är till för att lösas - ibland tar det lite längre tid.

Hälsningar GunillaR

 

Anmäl
2012-01-25 23:41 #33 av: [Moa-]

GunillaR; problemet med kopierande av trådar kan lätt lösas genom att du inte skriver saker som du inte kan stå för. Du får fritt kopiera in länkar till alla diskussioner som jag deltar i, jag står helt och hållet för vad jag skriver i dem.

Jag anser att du är otroligt inskränkt som talar om det muslimska traditionen, vart hittar du den? Är det en homogengrupp? Hur ser den kristna traditionen ut? Den judiska traditionen?

Jag väljer att se människor som individer och förstå att problem av olika typer kan uppstå inom alla möjliga gruppkonstellationer.

Anmäl
2012-01-26 00:09 #34 av: [GunillaRII]

# 33 - Jag ser också människor som individer och drar dem inte över en kam. Märk väl att jag skriver den muslimska traditionen och inte de muslimska människorna. Det är skillnad.

Det finns mycket i den kristna traditionen som jag inte heller tycker  om, speciellt i historien där man avrättade massvis med både kvinnor och män, då man påstod att de hade kontakt med Djävulen.  Det finns också andra  mycket vidriga delar av den kristna traditionen. Idagens Sverige gör egentligen inte den kristna traditionen mycket väsen av sig.

Den judiska traditionen är ju uppdelad i olika grupper, judarna, zionisterna och de extrema grupperna (de som står vid klagomuren och ber) Där finns en del traditioner som faktiskt påminner om sharialagarna.

Själv är jag inte religiös utan hednisk.

Jag har haft ett långt liv och en del förhållanden. En färgad man från Tunisien, en turkisk kurd, en vacker albansk man av kunglig börd, och så har jag varit sambo med en grekisk man i ett år, här i Sverige. Så kalla mig inte rasist! Vänta istället på att jag skriver mina memoarer *blink*

Vad gäller kopierade trådar så är väl detta relevant när man diskuterar ett ämne och hittar liknande diskussion på en annan sajt. Man går inte in på en sajt (Katter) där jag skriver en fråga om mitt TVproblem, och där lägger in tråden från Konsumentmakt, för vad har mitt kattproblem att göra med butiken här nere ?

 

Anmäl
2012-01-26 00:51 #35 av: Fridaybrew

Kopierar in orginal frågan som jag besvarar så TS klarar av att följa.

Kursiv=#32

 

Fridaybrew, jag frågar dig öppet vad du tycker dig ha för rätt att dyka på mig sådär och dessutom lägga in andra trådar som jag skrivit?

All rätt, öppet forum.

"kopierande" av trådar har inte gjorts däremot länkats, och då har det varit relevanta länkar för diskussionen. Dock förväntar jag mig inte att du klarar av att följa en tidslinje av händelser.

Vad har du vunnit på detta?

Jag ogillar rasism och alla dess former och om du inte står emotsagd är det förfärligt.

Mår du bättre nu?

Det kan du hoppa upp och fethajja att jag gör =) Tack för omtanken

Uppenbart har jag rört vid något hos dig som stört dig - men detta är ditt problem och inte mitt.

Rasism är inte bara mitt problem det är ett stort samhällsproblem

 

IFokus är ett öppet forum där det skrivna ordet respekteras, liksom åsiktsfrihet. Jag hymlar inte om vad jag känner för den muslimska traditionen, jag döljer mig inte bakom några andra utan jag säger rakt ut som jag känner och tycker.

Jag har varit relativt rak i vad jag har för åsikter rakt igenom , tror knappast att jag kan beskyllas för att vara otydlig i vart jag står i förhållande till dig.

Om du vill ta upp till diskussion om invandrarfrågan så är du välkommen, men då förutsätter jag att det är en vuxen diskussion och inte någon slags lekstuga där man sitter och kastar grus i ögonen på den andra.

Vuxen diskussion? Är tveksam att du egentligen vet innebörden av det du skriver, men kör i vind.

 

Anmäl
2012-01-26 03:15 #36 av: walter

#34 Det är möjligt att du inte är rasist, men det är den signalen du sänder ut och inte bara här i denna tråd utan troligen även i området där du bor eftersom du så tydligt verkar motarbeta butiken.

Har du ens tänkt på vad dina handlingar kan leda till, vilka konsekvenser de faktiskt kan få.

Börja med så enkelt att affärsinnehavaren och hans familj troligen blir rädda för er i området för deras egen säkerhet. Visst du kanske bara håller dig till att prata och ordna protestlista, men det finns säkert andra som kan tänka sig ta det till handling och kanske trakassera familjen eller slå sönder butiken eller för den delen deras hem. Har du ens tänkt på vad dina handlingar kan leda till för dom människorna och då speciellt barnen som verkar finnas i familjen.

Du skriver att det ska byggas nytt så då löser det ju problemet i vilket fall. Så fram tills dess kan ni göra på annat sätt. Om ni är några som är någorlunda friska och/eller rörliga så kan ni gå ihop och åka och handla åt varandra i någon annan affär om ni nu måste ha sådant som innehåller fläsk.

Anmäl
2012-01-29 16:09 #37 av: Oskar

Givetvis får ägaren sälja vad han vill så länge det är lagliga produkter. Det är ju oerhört många butiker som säljer produkter som på ett eller annat sätt speglar ägarens intressen/kultur/religon. Ja i princip alla butiker utom  möjligen de som tillhör en stor kedja har ju någon form av profil. Vi har butiker som säljer amerikanska mat, restauranger som serverar italienskt, klädaffärer som säljer kläder från frankrike osv.Det vore väl oerhört trist om alla butiker var tvugna att ha någon form av statligt bestämt standardssortiment.

Oskar

Anmäl
2012-02-01 09:42 #38 av: Jimmy.L

Hur kan folk i denna tråd få det till rasism förstår jag inte? Finns ju hur många trådar som helst som handlar om Svenska butiker men så fort någon talar om invandrarbutik som vägrar sälja en vara ja då är det rasism. Även om trådskaparens felaktiga rubrik så får jag inte ihop det till rasism. Finns mycket större problem ute i vårat samhälle. Är ju det här som gör att grupper som sverigedemokraterna älskar att läsa och höra, dom växer sig stakare på just för att folk ska ta till rasistkortet hela tiden så fort det pratas invandrare.

 

Anmäl
2012-02-01 10:09 #39 av: [Moa-]

landsort; läs tråden, kommentarerna och argumenten så ser du tydligt rasistiska spår. Vi och de-mentaliteten genomströmmar texten, mycket kommentarer om kultur och "ta seden dit du kommer". Så även om det inte är uttalad rasism så finns det tydliga rasistiska förtecken, vilket enligt mig nästan är värre.

Anmäl
2012-02-01 10:27 #40 av: Jimmy.L

Moa: Rasistkortet är bara löjligt i denna tråd. Finns så mycket värre ute i vårat samhälle idag som är rasistiskt, än det ni ni vill få i denna tråd. Hur ser du på kritik mot Svenska butiker då? Är det någon mening att ha ett forum om konsumentmakt när man inte får säga något om invandrarbutiker? Rasism på gatan och arbetsplatserna är något du och många andra borde ta upp istället för i en tråd där trådskaparen har satt en dålig rubrik!

Anmäl
2012-02-01 10:48 #41 av: Fridaybrew

Tror du inte har förstått sammanhangent vardagsrasism och riktig grov rasism. Den ena föder den andra helt enkelt, tillåter man vardagsrasism såsom denna tråden är då förstår inte folk att det inte är ok. Precis som du gör nu.

Att du väljer att ta upp svenska butiker är helt ovidkommande. För precis som många många i tråden redan skrivit får alla butiker ha det sortiment de så önskar. Dock så används inte vi och dom argument då eller kultur aspekten som det har gjorts i denna tråden och tråden jag länkade till i #28.

För att göra en riktig korrekt jämförelse så skulle svenskar som bosätter sig i låt säg spanien sluta äta svenska köttbullar och sluta läsa svenska tidningar och bara prata spanska för man tar seden dit man kommer. Svenskarna älskar att se svenska saker i affäererna när de är utomlands, och då är det ingen som snackar om att ta seden dit man kommer. så om man ska jämföra så ska jämförelsen vara korrekt.

Anmäl
2012-02-01 10:58 #42 av: Jimmy.L

Ni inser inte att ni spelar SD rakt i händerna, på samma sätt som när nationalsången förbjöds i många skolor. Är exakt detta rasisterna älskar att läsa om hur man hela tiden omvandlar saker till rasism, dom får mer på brasan och mer hat att sprida ut. Att folk skriver "rasism" hela tiden gör att den tillslut inte får något som helst betydelse efter som folk tröttnar på att höra det.

 

 

Anmäl
2012-02-01 11:01 #43 av: [Moa-]

landsort; det är det absolut sämsta och värsta "argument" som jag vet! Att någon är "värre" eller har det värre, förminskar inte det uppkomna problemet. Vi har fattiga barn i Sverige idag, ska vi ignorera dem och tala om för dem att de inte är fattiga när de är hungriga för att det finns barn i till exempel Indien och Afrikas Horn som har det värre???

TS trodde seriöst att detta rörde sig om diskriminering och gick så långt som till att kontakta DO, ganska skrämmande enligt mig.

Jag anser att alla butiker har rätt att välja sitt eget sortiment, ägaren och endast ägaren har den rätten (om han inte väljer att delegera detta). I detta fall rörde det en utövande muslim som skulle må dåligt av att behöva hantera "orent kött" hade jag som vegetarian tagit över butiken hade alla rena köttstycken som kräver manuell hantering försvunnit direkt, kanske (troligen) hade jag plockat bort samtliga köttprodukter...

Däremot så skulle forumet vara aktuellt om butiken utgav sig för att sälja endast "halalkött" och sedan hade en kund råkat komma hem med griskött, då hade det handlat om vilseledning. Jag har inte sett någon debatt gällande att Netto skall hålla ett fast sortiment, att Ica nära skall ha kaffebryggare eller något annat lika dumt som går emot butikernas affärsidé.

Anmäl
2012-02-01 11:39 #44 av: Jimmy.L

Moa-: Visst har butiken själv rätt att bestämma vad som ska finnas i butiken det har jag aldrig sagt imot heller. DO får ju in massor med skumma anmälningar varje år.

Men har TS sagt rasistiskta åsikter ska väl ni som tycker det Polisanmäla saken och låta polis, åklagare och domstol avgöra saken istället för att sitta själva här och agera åklagare och domstol!

Anmäl
2012-02-01 11:46 #45 av: Fridaybrew

Nu är du barnslig, polisanmäla varför då, när man kan diskutera kring ämnet. Man får inte slut på rasism bara för att den polisanmäls däremot kan man förhoppningsvis hindra vidare spridning av rasistiska tankegångar om man för en diskkussion kring ämnet.

Vi agerar ingeting vi är bara diskussionsdeltagare precis som du själv nu är. Det låter som om du vill ta på dig martyrrollen *s*

Anmäl
2012-02-01 11:54 #46 av: Jimmy.L

Varför är jag barnslig? Snarare du som är barnslig som inte vågar stå för vad du tycker!

Anmäl
2012-02-01 11:59 #47 av: Fridaybrew

Du behagar att skämta =)   Good one

Min ställningstagande är övertydlig i denna tråd har du missat den så är läsförståelse inte din starka sida. Vidare diskussion är därmed överflödig för om du inte kan förstå vad som skrivs är det slöseri med tid att diskutera med dig.

Nu när du säger det så är det däremot du som inte "avslöjat" din ställning. Så jag riktar ditt påstående mot dig själv, vart står du och vågar du stå upp för det du tycker? Skriv ut det innan diskussionen fortsätter.

Anmäl
2012-02-01 11:59 #48 av: [Moa-]

landsort; det är på inget sätt olagligt att vara rasist i Sverige, ett sådant uttalande gör att du visar dig väldigt dåligt påläst i ämnet. Det som ligger närmast till hands är hets mot folkgrupp och det finns strikta rekvisit för att det brottet skall vara fullbordat.

Ja, DO får in skumma anmälningar, det påverkar väl inte detta fall? Att tro att en butiks (bristande) sortiment kan anses vara en diskrimineringsgrund är ju relativt komiskt enligt mig...

Anmäl
2012-02-01 12:14 #49 av: Jimmy.L

Moa: Om du anser att det är hets mot folkgrupp skall du polisanmäla saken istället för att sitta här och skriva det 101 gånger, lika så borde TS anmäla er för ofredande eller förtal! Vi har åklagare och domstolar i vårat land som är till för det.

Anmäl
2012-02-01 12:16 #50 av: Fridaybrew

Hon har inget sagt att TS har hetsat mot folkgrupp, läs om läs rätt!!!

Det börjar bli svårt när du inte begriper skriven svenska!

Skriv vad du står för och vad du tycker lansdort!

För nu börjar det bli tramsigt.

Anmäl
2012-02-01 12:26 #51 av: [Moa-]

landsort; jag har aldrig hävdat att det var hets mot folkgrupp, som jag skrev så är det väldigt tydliga kriterier som skall vara uppfyllda för att det skall vara ett fullbordat brott. Jag sa att det inte är ett brott i sig att vara rasist. Det är däremot moraliskt fel och det är mig egen subjektiva åsikt.

Vad av det som är skrivet på detta forum skulle vara ofredande eller förtal? Läs lagboken och brottsrekvisiten innan du kommer med uttalande om åtal och polisanmälningar...

Anmäl
2012-02-01 12:30 #52 av: Jimmy.L

Moa läs ditt egna inlägg "GunillaR; det du sysslar med är ren rasism! Frågan är inte om de kan anmälas för diskriminering utan det är nog närmare att du skulle kunna fällas för hets mot folkgrupp..."

Anmäl
2012-02-01 12:42 #53 av: Fridaybrew

#52 om du ska citera så gör det rätt skriv gärna ut från vilket inlägg det är taget.

Fortfarande nyfiken på vad du står för vågar du inte stå för dina åsikter landsort , det är pinsamt om du utmanar mig på den punkten och sen inte själv vågar. Ballar du ur eller?

citatet är skrivet så att du säkert missat innebörden av ordet "nog" samt "närmare" med dessa ord i sammanhanget så har du fortfarande fel landsort.

Men med tanke på att du i princip vägrar att egentligen bidra till tråden på något vis, och vidare fegar ur på att stå up för vad du tycker trots att du begär att jag ska göra det vilket jag konstant har gjort men du verkar inte förstå.

Tja då är ett antagande om troll inte så orimligt.

Anmäl
2012-02-01 12:51 #54 av: Jimmy.L

Fridaybrew är ju du som inte står för dina åsikter eller vågar anmäla TS för rasism! Ingen mening att fortsätta med denna tråd tack för mig!

Anmäl
2012-02-01 12:54 #55 av: [Moa-]

landort; läs lagen innan du använder olika brottsrubriceringar, vad i det skulle ens komma i närheten av förtal eller ofredande?

Precis som Fridaybrew skriver så har jag inte sagt att kriterierna för brottet är uppfyllda utan endast att det ligger närmare tillhands än diskrimineringsfrågan. Dock har GunillaR utryckt missaktning mot en grupp med en viss trosuppfattning och ansett att dessa borde kunna se över sin tro och levnadssättet kopplat till religionen. BrB kap 8§. Dock vet jag också att det är relativt svårt att få någon fälld för detta, men grunden finns helt klart.

Jag måste dock vidhålla att det känns väldigt ogivande att debattera mot någon som är så dåligt påläst inom ämnet och använder begrepp utan förståelse för deras innebörd.

Anmäl
2012-04-29 22:20 #57 av: Fridaybrew

Kopierar in mina bilder så hon inte kan moderara bort enligt hennes eget godtycke:

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.