Ekonomi

Är det jag som har fel?

2012-04-11 17:38 #0 av: julklappenTydligen räknas vi arbetslösa som rika. Enligt
arbetsförmedlingen så måste vi ta oss till arbetsförmedlingen då och då. Vi
måste ut och söka arbeten var som helst , var vi än bor. Vi får ingen ekonomisk
hjälp när vi måste köpa busskort(vi som inte har bil) Så tydligen är vi rika
enligt dom, fast vi är många som har svårt endå att få ekonomin att gå ihop. De
som verkligen är rika och som aldrig behöver bry sig om , om de har mat för
dagen de vill ha ännu mera

Anmäl
2012-04-11 17:50 #1 av: [Moa-]

Har du någon fakta på att någon räknar arbetslösa som rika?

Att du som arbetssökande som vill få pengar från arbetsförmedlingen måste ta dig dit för möten är enligt mig självklart och det är en kostnad som är inräknad i det stöd som du får. Vill du inte ta dig dit så blir det även svårt att räkna med att få något ekonomiskt stöd från dem.

Däremot så finns det arbetslösa som är rika, därmed inte sagt att de är i majoritet.

Sedan sätter inte jag gränsen för rikedom vid att inte behöva bekymra sig över om det finns mat för dagen…

Anmäl
2012-04-11 22:50 #2 av: Lill-Kisse

Nu förstår jag inte riktigt vad du klagar på. Du får väl A-kassa? Den är anpassad så att du ska kunna göra bussresor. Självklart ska du besöka Arbetsförmedlingen ofta och hålla dig underrättad om alla arbeten som du kan tänkas söka. Annars hinner någon annan före. Som arbetslös bör du rimligen hinna söka åtminstone ett arbete om dagen och ringa för att följa upp tidigare ansökningar så att du snart har jobb igen.

Självklart ska arbetslösa söka arbeten på andra orter. Det gör även sådana som har ett arbete, men vill byta. Man kan pendla eller flytta till orten där man fått jobb. Det är ingen mänsklig rättighet att lediga jobb ska finnas just där man bor för tillfället.

Faktum är att jag har flyttat varje gång jag bytt jobb och har aldrig upplevt det som något negativt, tvärtom.

Anmäl
2012-04-28 05:59 #3 av: [Fröken P]

Alla arbetslösa får inte a-kassa, det finns många olika ersättningar. Man kan även ha noll i inkomst eller kanske bara 1050 kr.

Anmäl
2012-04-28 06:03 #4 av: [Fröken P]

Alla arbetslösa får inte a-kassa, det finns många olika ersättningar. Man kan även ha noll i inkomst eller kanske bara 1050 kr.

Hinna söka ett jobb om dagen? Du vet väl att folk kan vara arbetslösa av olika anledningar och alla kan unte söka vilket jobb som helst. Jag tycker att det tas mycket förgivet så fort någon nämner att hen är arbetslös.

Anmäl
2012-06-11 14:17 #5 av: julklappen

svar till lill_kisse__ man ska överleva också på de pengar som man får från Försäkringskassan.(man måste ju själv stå för busskort m.m.)

Anmäl
2012-06-15 09:12 #6 av: MiroSputnik

#2 Det kan vara ganska svårt att bryta upp ett helt liv på en ort och flytta till andra änden av Sverige för ett jobb. Har man barn som går i skolan och sambo som har ett fast jobb, ett hus eller bostadsrätt mm, är det kanske inte ens ett alternativ...

Men har man inget som binder en vid orten där man lever nu, och ett jobb finns på annan ort, kan det många gånger vara ett uppsving att flytta.

Och självklart ska arbetslösa aktivt söka jobb. Jag är själv trött på folk som säger "arbetsförmedlingen har inte hittat nåt åt mig än". Vadå arbetsförmedlingen? Man är som arbetslös (arbetssökande) själv ansvarig för att leta jobb, söka jobb och besöka företag. Sen kan AF hjälpa till med att ta fram kontaktinfo och kanske hjälpa till med en första kontakt.

Är man arbetslös av den orsak att man av en eller annan orsak inte kan jobba, har man väl nån typ av sjukpenning eller nåt. De flesta bidrag bygger på att man aktivt försöker förbättra sin egen ekonomi. De som inte VILL söka de jobb som finns ska således inte heller försörjas av oss andra (det är vi skattebetalare som betalar bidragen).

På svaret om det finns arbetslösa rika: Självklart finns det. Om jag vore rik skulle jag inte jobba, och då skulle jag vara arbetslösTungan ute

Anmäl
2012-06-23 00:00 #7 av: AnnaLundin

#6 - fast även om man har barn i skolan och partner med fast jobb på orten så finns faktiskt inget som hindrar att man jobbar på annan ort, har dubbelt boende (avdragsgillt i deklarationen) och veckopendlar.

Så har vi haft det - nåja, det var innan barnen började i skolan, men skillnaden är marginell - i många år. Och detta utan att arbetsförmedlingen ens varit inblandad. Min man, som är den som har veckopendlat, har nämligen på egen hand insett att det är bättre att jobba borta och tjäna pengar än att sitta hemma och inte ha något att betala räkningarna med.

Nej, det är kanske inte det roligaste livet. Men det är ett jobb och faktum är att det är betydligt lättare att hitta ett annat jobb (närmare hemorten) om man redan är igång och jobbar än om man är arbetslös...

Sen ett tips - OM man veckopendlar, kolla med arbetsgivaren om det inte är möjligt att ändra schemat så att man jobbar 10 tim/dag, 4 dgr/vecka i stället. Samma antal timmar, men en dag mer ledigt/vecka då man kan åka hem och umgås med familjen...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.